Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prinsessefeiring i Japan

Japanerne strømmer ut på gaten for å feire at landet har fått en ny prinsesse. Bak lurer debatten om tronfølgerloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsessefødselen allerede ført til ny debatt om loven som sier at bare menn kan arve den japanske keisertronen.

Nyheten om at kronprinsesse Masako, tidligere karrierediplomat utdannet ved Harward, lørdag fødte ei lita jente, føltes spesielt gledelig etter flere år med økonomiske nedgangstider for japanerne. Det er åtte år siden hun giftet seg med kronprins Naruhito, og spekulasjonene om når det keiserlige paret endelig ville få barn, har lenge stått høyt i nyhetsbildet.

Søndag var det feiring og offisielle markeringer av prinsessefødselen både i byer og landsbyer over hele Japan.

I havnebyen Yokohama rett sør for Tokyo lød horn fra 100 skip, mens kaskader av sjøvann farget i rødt og hvitt ble sprøytet opp i lufta.

Japanske aviser hadde søndag bilder av en strålende blid og nybakt pappa, kronprins Naruhito, i det han forlot sykehuset lørdag kveld.

Få gutter

Både i japansk presse og flere politikere lufter nå muligheten for å endre lovgivningen, slik at også kvinner kan arve tronen. Det har ikke vært født en eneste gutt i keiserfamilien siden Naruhitos bror, prins Akishino, ble født for 36 år siden. Så keiserlige gutter er sjelden vare.

Flere politikere har stilt seg kritiske til å diskutere en endring av loven bare fordi den nyfødte er ei jente, noe den konservative avisen Yomiuri bemerker på lederplass søndag. Avisen mener at det ikke er positivt for keiserfamilien å undertrykke en slik debatt. Det er tvert imot viktig å bruke denne muligheten til å ta en skikkelig diskusjon om temaet, mener avisen Yomiuri.

Optimisme

Tusenvis av vanlige japanere, fra barn i joggebukser til kvinner i fargerike kimonoer, gikk inn i keiserpalasset søndag for å signere gratulasjonsprotokoller. Blade de mange tusen som sto i kø var det folk i alle aldre, ikke bare eldre som mange hadde ventet. Om lag 25.000 japanere deltok også i en fakkelparade søndag kveld.

De største optimistene håper nå at noe av gleden over prinsessefødselen vil smitte over på økonomien, noe Japan kunne trenge etter mange år med høy arbeidsledighet og økonomisk stagnasjon.

Selv om en god del japanere fortsatt er skeptiske til å ha en kvinne på tronen, er holdningene helt tydelig i ferd med å forandre seg. Ferske meningsmålinger viser at rundt 70 prosent av japanerne ikke har det minste imot en kvinnelig arving til den eldgamle krysantemum-tronen.

(NTB/Reuters)

JUBEL: Japanerne strømmer ut på gatene i glede.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart