Prinsessen på jobb igjen

Det var en tilsynelatende strålende opplagt kronprinsesse Victoria som møtte Boris Jeltsin i Stockholm i går. Russlands president unnlot ikke å overraske vertskapet med nye, og ikke akkurat gjennomtenkte, utspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare en snau uke etter at det svenske samfunnet fikk sjokkbeskjeden om at kronprinsessen lider av spisevegring, hadde tjue år gamle Victoria sin første offisielle oppgave i går.

På forblåste og regntunge Arlanda ventet hun sammen med statsminister Göran Persson på at president Boris Jeltsins Ilusjin-96 skulle lande.

Presis klokka 10.07 hilste Victoria på Jeltsin og fru Naina.

- Velkommen, sa kronprinsessen.
Jeltsin svarte:
- Jeg vil omfavne dere alle.
Iført en lang sort kappe, med en hvit bluse under og mørke sko og en liten håndveske, og for ikke å glemme en rund og brun hatt, smilte Victoria til Boris.

Statsminister Göran Persson, som i den seinere tid har ertet på seg det svenske folket med sin heller ekstravagante bruk av privatfly, måtte sammen med utenriksminister Lena Hjelm-Wallén finne seg å spille annenfiolin.

Overraskelser

Boris Jeltsin hadde ikke vært seg selv om han ikke hadde dratt opp noen kaniner fra hatten. Noe han gjorde til gagns i Stockholm.

Uten forvarsel, foran et måpende pressekorps og en storøyd statsminister, plumpet Boris fram:

- Jeg kunngjør her for første gang at vi skal redusere antallet atomstridshoder med en tredjedel.
Pressetalsmann Sergej Jastrzjembskij dempet utspillet betraktelig under sin redegjørelse seinere på dagen.

Like etter konstaterte Jeltsin at Tyskland og Japan hadde atomvåpen, noe som er ukjent for de fleste andre.

Utradisjonell

Mindre overrasket ble heller ikke svenskene da Jeltsin presterte å slå fast at om Sverige skulle få en gassavtale, måtte den være klar innen klokka 8.00 i morgen (les i dag).

- Nå må vi få slutt på kullbruken i Sverige, fastslo Jeltsin bastant. Høflige svensker lot som ingenting, og unnlot å gjøre presidenten oppmerksom at Sverige ikke har kullkraftverk.
Etter mottakelsen på kong Carl XVI Gustafs slott måtte hvilepauser legges inn.

Både Jeltsins egne rådgivere og det svenske vertskapet fryktet det verste.

Under besøket i Kina nylig viste den hjerteopererte presidenten klare tegn til trøtthet. Derfor benyttet han store deler av gårsdagen til å hvile på Grand Hotel - for anledningen omdøpt til Lille Kreml.

Midtpunkt

I går kveld inviterte kongeparet til gallamiddag på slottet. Hva Jeltsin sa, er ikke kjent. Men til bords hadde han dronning Silvia.

Kronprinsesse Victoria var, om ikke gallamiddagens midtpunkt, den pressekorpset ved siden av Jeltsin fulgte med argusøyne.

I en dyp blå, langermet kjole, med nesten gjennomsiktige ermer, deltok en opplagt prinsesse i middagen.

Ifølge den svenske avisa Expressens medarbeidere som var til stede, kan det se ut som om kronprinsesse Victoria har lagt på seg en kilo eller to siden forrige gang hun viste seg offentlig.

<B>SPISEPROBLEMER:</B> Kronprinsesse Victoria så bedre ut enn på lenge da hun kom til gallamiddagen på det kongelige slottet i går kveld.