Prinsessen representerer igjen

Prinsesse Märtha Louise har vært på offisielt oppdrag i Trondheim i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsessen feiret lørdag og søndag 75-årsjubileum sammen med Nidarosdomens Guttekor.

Søndag formiddag deltok hun i festgudstjeneste i Domkirken, der biskop Finn Wagle hyllet guttekoret som «formidlere av lovsangen til Guds ære». Og prinsessen kunne glede seg over at biskopen i sin preken fant plass til hennes egen språklige nyskapning «lysfontene».

- Hvem må ikke da lete etter et ord som lysfontene, sa Wagle etter å ha snakket om Jesu gode gjerninger, og hvordan «Jesus alltid reiser mennesket opp».

Prinsessen var aktiv deltaker i gudstjenesten sammen med Domkirkens menighet - både i salmesang, syndsbekjennelse, lovprisning og trosbekjennelse. Denne gangen kom hun til Nidarosdomen uten sin ektemann Ari Behn. Ved sin side i kirken hadde hun i stedet Arnfinn Stabursvik, lederen i Domkirkens menighetsråd. Fylkesmann Kåre Gjønnes og andre offisielle representanter deltok også i festgudstjenesten.

Jubileumskonsert

Nidarosdomens Guttekor ble i helgen feiret også med en jubileumskonsert i Domkirken lørdag kveld. Prinsesse Märtha Louise, som lenge har vært korets høye beskytter, var til stede ved konserten. Et stort publikum fylte Domkirken.

Konserten åpnet med urframføring av «Psalmus 138», Knut Nystedts nyskrevne verk for guttekor, fiolin og orkester. Trondheim Symfoniorkester spilte og Arve Tellefsen var solist. Koret avsluttet jubileumskonserten med «Requiem» av Wolfgang Amadeus Mozart. Eir Inderhaug, Annette Simonsen, Kåre Bjørkøy og Piotr Nowacki var sangsolister ved framføringen av dette verket.

Bjørn Moe var dirigent både ved jubileumskonserten og ved guttekorets medvirkning i søndagens festgudstjeneste. Han har ledet Nidarosdomens Guttekor siden 1973. Allerede 20 år før den tid - som åtteåring - begynte han å synge i koret.

Tradisjon

Nidarosdomens Guttekor i sin nåværende form ble stiftet i 1927, for å være med på feiringen i 1930 av 900-årsjubileet for slaget på Stiklestad og Olav den hellige. Men koret bygger på en nesten 900 år gammel guttekor-tradisjon i Nidarosdomen. Det begynte langt tilbake i katolsk tid med et kor sammensatt av elever ved Katedralskolen.

Katedralskoleelevenes «sangplikt» i Domkirken opphørte i 1806, og århundrers tradisjon ble brutt. Senere på 1800-tallet fikk Domkirken et guttekor med elever fra Waisenhusskolen. Men fra 1905 til 1927 var Nidarosdomen uten guttekor.

På turné

Nidarosdomens guttekor har i dag vel 80 sangere og 50 aspiranter under opplæring. Ved konserter består koret av 50 gutter som synger sopran og alt, og 25 voksne menn som synger tenor og bass.

Sangerne er fra åtte til omkring 60 år gamle. Snart drar koret på turné, med kirkekonserter i København, Berlin, Hamburg og Oslo.

(NTB)

<B>BUNADEN PASSER FORTSATT:</B> Prinsesse Märtha venter barn i april/mai. I det siste har hun måttet avlyse flere oppdrag på grunn av behov for hvile. Men i helga var hun strålende i Trondheim.
<B>FEIRET GUTTENE:</B> Nidarosdomens Guttekor hadde lørdag 75-årsjubileumskonsert og besøk av korets høye beskytter, prinsesse Märtha Louise.
<B>FESTGUDSTJENESTE:</B> Prinsesse Märtha Louise deltok søndag på festgudstjeneste i Nidaros domkirke i forbindelse med Nidarosdomens Guttekors 75-årsjubileum. Biskop Finn Wagle hyllet guttekoret som «formidlere av lovsangen til Guds ære».