Prinsessen takker hele kongeriket

LILLEHAMMER (Dagbladet): Prinsesse Märtha Louise takker det norske folk etter TV-hyllesten: - Jeg er kjempeglad for mottakelsen programmet har fått, sier prinsessen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Märtha Louise strålte som en eventyrprinsesse på TV. Prinsessen har i flere år blitt omtalt som «rytterprinsessen». Nå er hun blitt «kulturprinsessen».

Etter det Dagbladet kjenner til, er planen at hun i tida framover skal engasjere seg mer i forskjellige kulturprosjekter.

Aktuelle eventyr

Etter TV-suksessen i jula, utelukker verken NRK eller Slottet nye TV-opptredener for prinsessen. Etter julas eventyr ble hun hyllet av NRK, TV-anmeldere og publikum. I aldersgruppen tre til elleve år var prinsessens eventyrstund det mest sette programmet både 1. og 2. juledag.

Gjennom Dagbladet takker hun for all rosen.

- Jeg er kjempeglad for den gode mottakelsen programmet har fått. Det er flott at så mange har sett på programmet og det viser at eventyrene er like aktuelle i dag som den gangen Asbjørnsen og Moe skrev dem ned, sier prinsessen.

Behn i vennekretsen

Prinsessen tilbringer nyttårshelga på en gard på Maihaugen like ved Lillehammer sammen med flere av sine nærmeste venner. Hun kom opp seint torsdag kveld og skal etter planen reise tilbake til Skaugum 2. nyttårsdag.

I går holdt prinsessen og vennene seg innendørs hele dagen, ivrig opptatt med å planlegge skiturer og nyttårsfeiringen.

Vennegjengen består av liten eksklusiv krets, som støtter opp om prinsessen i tykt og tynt.

Dagbladet kjenner til at forfatteren Ari Behn er innlemmet i vennekretsen. En annen forfatter, Erik Fosnes Hansen , skal etter planen skrive biografien om Märtha Louise. Fosnes Hansen og prinsessen har hatt flere møter for å diskutere prosjektet.

Sang på TV

Prinsesse Märtha Louise er svært interessert i musikk og litteratur. I en årrekke deltok hun i en dansegruppe ved Norsk Folkemuseum. Hun har også sunget i kor og var solist under en TV-overført konsert.

Prinsessen flyttet tilbake til Norge våren 1999 og har det siste året hatt flere representasjonsoppdrag enn tidligere.

Etter det Dagbladet får opplyst, vil antall oppdrag øke i året som kommer. Hun sa dette til TV2 i høst:

- Jeg trenger å komme hjem og begynne å gjøre flere prinsesseting. Jeg kommer kanskje til å sette av mandag, tirsdag og onsdag til det og kanskje helgene til ridning.

- Märtha blir populær

I en undersøkelse MMI gjorde for Dagbladet tidligere i høst, svarte bare sju prosent av de spurte at de liker Märtha Louise best i kongefamilien. Bare dronning Sonja har lavere oppslutning. Leder for Norske informasjonsrådgivere, Ole Christian Apeland i Apeland informasjon, tror prinsessen vil bli populær.

- Märtha Louise har gjort et helt riktig valg. Hun har klart å engasjere seg i saker hun brenner for. Hun har brukt tid for å finne sin plass, sin rolle. Jeg tror hun kommer til å bli mer populær etter hvert, mener Apeland, som også ble imponert over prinsessens TV-eventyr.

- Det finnes ikke et fasitsvar hvordan man utformer sin kongelige rolle. De må engasjere seg i saker de brenner for. I mange sammenhenger kan de kongelige framstå som gallionsfigurer, men i rollen som eventyrleser framstår prinsessen som ekte og menneskelig - og da liker vi henne, sier Apeland til Dagbladet.

Fotomodell

Prinsessen har de siste månedene stilt opp på flere intervjuer. I det siste intervjuet med bladet Elle framstår Märtha Louise som en fotomodell. En av Norges mest kjente og beste fotgrafer, Morten Krogvold , har tatt bilder av en strålende prinsesse.

I det åpenhjertige intervjuet sier Märtha Louise at framtida hennes ligger i Norge. Prinsessen røper lite om sitt kjærlighetsliv i intervjuet. Men hun sier at hun gjerne vil ha barn.

- Men jeg må gifte meg først, da, og det er ingen som frir til meg, sier hun.

<B>TAKK:</B> Märtha Louise var julas eventyrprinsesse på TV. Verken NRK eller Slottet utelukker nye TV-opptredener. Dagbladet kjenner til at prinsessen planlegger å engasjere seg i flere kulturprosjekter.