Prinsessens fond tok 9.000-ganger'n

Donasjonene til Prinsesse Märtha Louises har ikke akkurat strømmet inn de siste årene.

 Økte kraftig:  Det er fortsatt ikke snakk om enorme summer, men Prinsesse Märtha Louises fond fikk en kraftig økning i donasjoner i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Økte kraftig: Det er fortsatt ikke snakk om enorme summer, men Prinsesse Märtha Louises fond fikk en kraftig økning i donasjoner i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Prinsesse Märtha Louise er ikke akkurat bortskjemt med store donasjoner til sitt veldedige fond. I 2013 ble det bare donert 36 kroner til fondet som bærer navnet Prinsesse Märtha Louises Fond, skriver Kapital.

Pengene rant ikke akkurat inn de foregående årene heller. Samlede donasjoner fra 2008 til 2012 utgjorde bare drøyt 260.000 kroner. Derfor var det nok ekstra gledelig for prinsessen at fondet, som har som formål å gi støtte til handikappede barn, i fjor fikk pengegaver på til sammen 328.000 kroner. Selv om beløpet i seg selv kanskje ikke er til å bli slått i bakken av, er dette er en giverglede fondet ikke har sett maken til på ni år.

Prinsessen var dessverre ikke like heldig med utviklingen av verdipapirporteføljen i fjor som i 2013. Porteføljen, som var på rundt 15 millioner kroner ved utgangen av fjoråret, oppnådde bare en avkastning på litt under seks prosent i 2014, mot rett under 10 prosent i 2013, skriver Kapital.

Hvorvidt noen av englene som prinsessen påberoper seg å kommunisere med har greie på aksjemarkedet er ikke kjent for Kapital, men ut fra regnskapene kan det se ut som om prinsessen ønsker å ta mindre risiko. Eksponeringen både mot aksjer og obligasjoner gikk ned i 2014, og i stedet ble nesten 3,4 millioner kroner satt inn på en formueskonto.

Blant de kongelige fondene er det ikke bare prinsesse Märtha Louises Fond som i enkelte år opplever total gavetørke. I Kronprinsesse Märthas Minnefond, altså minnefondet etter prinsesse Märtha Louises farmor, skrumpet givergleden helt inn i fjor. Fondet, der prinsesse Astrid er styreleder, fikk ikke inn eneste krone i donasjon.

Kapital har sendt Slottet flere spørsmål rundt regnskapene til de kongelige fondene, men ingen av henvendelsene har blitt besvart.

Relaterte saker Bør Märtha Louise gi fra seg prinsessetittelen?
Märtha Louise fikk bare 36 kroner Kronprinsparets Fond ut av tobakksprodusent