«Prinsesseskolen» med pengebønn til regjeringen

Mener elevene deres blir diskriminert.

BER OM STØTTE: Skolen får ikke ei krone i offentlig støtte til skoledrift. Dermed er det foreldre og sponsorer som blar opp millionene. I en søknad til kunnskapsdepartementet, ber skolen om at det vurderes et særskilt tilskudd. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
BER OM STØTTE: Skolen får ikke ei krone i offentlig støtte til skoledrift. Dermed er det foreldre og sponsorer som blar opp millionene. I en søknad til kunnskapsdepartementet, ber skolen om at det vurderes et særskilt tilskudd. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Til høsten begynner prinsesse Ingrid Alexandra (10) på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua.

Kronprinsparet treffer flere fra den indre krets når prinsesse Ingrid Alexandra sendes på Oslo internasjonale skole til høsten. Blant skolens velgjørere er familievennen Ole Robert Reitan.

Ber om penger Da Oslo internasjonale skole (OIS) startet opp i 1963, satt det 36 elever ved pultene. I dag har skolen over 600 elever, og en omsetning på 112 millioner kroner. Skolen får ikke ei krone i offentlig støtte til skoledrift. Dermed er det foreldre og sponsorer som blar opp millionene.

Dagbladet har fått tak i en søknad til kunnskapsdepartementet, hvor skolen ber om at departementet vurdere et særskilt tilskudd til skolen.

OIS ber om å bli behandlet på lik linje med andre skoler i Norge, skriver de i et brev fra desember i fjor.

- Diskriminerende Skolen skriver at 70 prosent av eleven ved OIS er barn av utenlandske familier, som oppholder seg midlertidig i landet i forbindelse med at foreldrene jobber i Norge innenfor næringslivet og ved ambassadene i Oslo.

OIS mener den manglende støtten er «diskriminerende». De skriver videre at «elever diskrimineres også ved at de ikke får dekket transportkostnader, og vi har heller ikke tilgang på det svært verdifulle samarbeidet mellom skolen og PPT».

Skolen mener det er stort problem at skolen ikke får støtte. «For å være et aktuelt og reelt alternativ (...) ville det vært hensiktsmessig om nivået på skolepengene lå vesentlig lavere enn i dag».

- De høye skolepengene er et genuint problem, og de bidrar til å skape et feil bilde av skolen. Vi ønsker ikke et nivå på skolpengene som gjør at bare et fåtall kan gå her. Det er ikke noe mål, uttalte styreleder Ragnar Horn nylig til Dagbladet.

Dyrere for utlendinger Skolen skriver at skolepengesatsen beløper seg til 187 000 kroner per skoleår, i tillegg til et bygningsfondstillegg på 15 000 kroner per år. For norske statsborgere er det billigere -for dem koster det 81 500 kroner på barneskolen og 150 000 for videregående, samt et bygningsfondstillegg på 7 500 per år.

Skolen skriver at siden 2006 har OIS investert over 200 millioner i skolen. De ber deretter om et møte med kunnskapsdepartementets ledelse.

Det får de ikke.

7. februar skriver departementet at statssekretær Birgit Jordahl ikke har tid til å møte OIS «på grunn av tett møteprogram».

Videre skriver departementet at skolen ikke har noen rett til statstilskudd, siden den ikke ønsker å søke om godkjenning etter privatskoleloven.

BEGYNNER PÅ NY SKOLE: Til høsten begynner prinsesse Ingrid Alexandra (10) på Oslo internasjonale skole på Bekkestua. Her sammen med resten av kronprinsfamilien. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX
BEGYNNER PÅ NY SKOLE: Til høsten begynner prinsesse Ingrid Alexandra (10) på Oslo internasjonale skole på Bekkestua. Her sammen med resten av kronprinsfamilien. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer