Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Printertabbe kan ha avslørt varsler (25) etter Russland-lekkasje

En kvinnelig varsler er pågrepet etter å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter om Russland-hacking.

VARSLER: En 25 år gammel kvinne er pågrepet etter at hun skal ha lekket dokumenter fra NSA. Foto: NTB Scanpix
VARSLER: En 25 år gammel kvinne er pågrepet etter at hun skal ha lekket dokumenter fra NSA. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble det kjent at Russland-hackingen mot det amerikanske presidentvalget kan ha vært alvorligere enn først antatt.

Informasjonen ble kjent gjennom en hemmeligstemplet rapport fra NSA.

Dokumentene skal ha blitt lekket av en 25 år gammel kvinne som tidligere jobbet i luftforsvarets etterretning og hadde høy sikkerhetsklarering, skriver The Guardian.

«Fingeravtrykk»

Nå er kvinnen pågrepet etter en journalist-tabbe.

Ifølge en føderal domstol i USA, er det på grunn av lekkasjene hun er pågrepet.

Dokumentene som magasinet The Intercept har bilder av i sin artikkel, kan ha avslørt henne.

IT-nettstedet Boingboing skriver at ved hjelp av usynlige «gule prikker», eller «fingeravtrykk», kan man finne ut hvem som har skrevet ut dokumentene. Prikkene blir lagt til når man skriver ut dokumenter, men også når man kopierer eller skanner dem via en printer.

IT-selskapet Errata Security skriver at de tror det «nærmest er helt sikkert» at NSA vet hvem som skrev du dokumentene. IT-selskapet skriver at den eneste måten å unngå sporene på, er så skrive ut via en svart-hvitt-printer.

Tabbe

Ifølge rettsdokumenter kommer det fram at kvinnen ble pågrepet på bakgrunn av at hun var i kontakt med en journalist. Journalisten tok kontakt med NSA i forbindelsene med dokumentene vedkommende hadde fått tilsendt, og journalisten skal ha sendt fra seg kopier av dokumentene.

Etterforskere skal ha gjennomgått print-loggen for å finne ut hvem som kan ha skrevet ut dokumentene. Seks navn dukket opp. En av dem var den 25 år gamle kvinnen. Et søk i datasystemet viste også at hun hadde vært i kontakt med journalisten bak artikkelen i The Intercept, skriver The Guardian.

Kvinnens advokat, Titus Thomas Nichols, sier han ikke ønsker å kommentere om 25-åringen knyttes til NSA-lekkasjen eller ikke.

- Min klient har heller ikke noe rulleblad, så det er ikke som om hun har noe mønster med å begå denne typen handlinger. Hun er en god person. All denne galskapen har skjedd plutselig, sier Nichols til nyhetsbyrået AP.

Hele Norges coronakart