Prior selger bakterieinfisert kylling

Minst 12.000 personer smittes årlig av kyllingbakterie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kyllingprodusenten Prior bekrefter at selskapet sender smittet kyllingkjøtt ut i markedet. Forsker Gro Johnsen mener minst 12.000 personer årlig blir smittet av kyllingbakterien.

Forsker og mikrobiolog Gro Johnsen fra Sola viser til at bakterien campylobacter er den vanligste årsaken til alvorlig mage- og tarminfeksjon. En av de viktigste smittekildene er trolig ferskt kyllingkjøtt, skriver Stavanger Aftenblad.

Johnsen tror bakterien utgjør et mer alvorlig helseproblem enn myndighetene hevder.

- Det offisielle tallet på personer som smittes i Norge er sannsynligvis bare toppen av isfjellet. Jeg vil anslå at 1.200 registrerte sykdomstilfeller i hvert fall kan ganges med ti, sier Johnsen.

4 prosent av norske kyllingflokker har campylobacter. Hver fjerde av disse blir ikke oppdaget før kjøttet er ute hos forbrukerne. Det betyr at 1 prosent av det ferske kyllingkjøttet som selges kan gjøre deg syk.

Johnsen opplyser at det likevel ikke er grunn til å fraråde fersk kylling. Hun viser til at god kjøkkenhygiene og skikkelig varmebehandling er det som skal til.

Forekomsten av bakterien øker dramatisk om sommeren. Samtidig er det mye lavere forekomst av campylobacter i norsk kylling enn ellers i Europa.

Direktør for trygg mat i Prior Norge, John Nordal, bekrefter at selskapet sender smittet kyllingkjøtt ut i markedet. Han opplyser at Prior ikke kan garantere at bakterien ikke ender opp i kyllingkjøttet i butikkene, men at selskapet stadig forbedrer rutinene. (NTB)

FARLIG KYLLING: Kyllingprodusenten Prior bekrefter at selskapet sender smittet kyllingkjøtt ut i markedet. Foto: Scanpix
FARLIG KYLLING: Kyllingprodusenten Prior bekrefter at selskapet sender smittet kyllingkjøtt ut i markedet. Foto: Scanpix Vis mer