Prioriterer å få toåringen ut av fengsel

Bolivianske myndigheter må godkjenne morens (21) samtykke til å sende datteren hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidet med å få den to år gamle norske jenta ut av fengsel i Bolivia pågår for fullt.

Jentas mor (21) ble varetektsfengslet for kokainsmugling mandag 19. mai sammen med to norske venninner. Nå avventer de resultatet av anken.

21-åringen ga i helgen samtykke til at datteren kan hentes i San Sebastian-fengselet i Cochabamba og sendes hjem til Norge.

Må omgjøre beslutningen

- Det viktigste for oss nå er å få barnet hjem til Norge. Da må bolivianske myndigheter først godkjenne morens samtykke, sier 21-åringens advokat Marius Dietrichson.

Han forteller at da moren ble fengslet besluttet bolivianske myndigheter at barnet skulle sitte i fengsel sammen med henne - fordi hun ikke hadde noe annet valg.

- Denne beslutningen må nå formelt oppheves av bolivianske myndigheter. Da hun ble arrestert hadde ikke barnets mor noen annen mulighet enn å ta med seg barnet i fengsel, derfor ba hun om det, sier advokaten.

- Nå ønsker hun at nær familie skal komme å hente datteren, så hun kan reise hjem til Norge, sier Dietrichson til Dagbladet.no.

Han har hatt hovedfokus på barnets situasjon, og sier han er optimistisk med tanke på at jenta kommer hjem. 

Regler om henting

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at de er i dialog med bolivianske myndigheter for å få den to år gamle jenta ut av fengselet.

- Når det foreligger samtykke om at jenta kan tas ut av fengselet, har Bolivia sine regler for hvem som kan hente henne og ta henne med seg ut av landet, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i UD til NTB.

Melsom mener det er sannsynlig at den som henter jenta, blir ledsaget av en representant for norske myndigheter. Når hun ankommer Norge, vil barnevernet bistå i spørsmålet om hva som skjer videre med toåringen.

- Vi ønsker at noen i morens familie skal hente barnet. Men inntil videre avventer familien å reise ned, sier familiens advokat.

Det er moren som har full omsorgsrett for barnet.

<B>FENGSEL: Det jobbes på spreng for å få den norske toåringen ut av fengsel i Bolivia, der hun sitter sammen med moren (21).