Prioriterer jobb foran privatliv

55 prosent av norske arbeidstakere sier seg helt eller delvis enige i at jobben er viktigere for dem enn de fleste andre ting. I tråd med tradisjonelt kjønnsrollemønster er det først og fremst menn som prioriterer jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en undersøkelse om arbeidsmiljø og omstilling som Statistisk sentralbyrå (SSB) har utført på oppdrag for Arbeidsforskningsinstituttet.

Arbeidstakerne i undersøkelsen ble stilt overfor to utsagn: «Jobben er viktigere for meg enn de fleste andre ting», og «Når jobb og privatliv kommer på tvers av hverandre, blir det oftest til at jeg velger jobben».

Hele 13 prosent sa seg helt enige i det første utsagnet. Blant dem var 66 prosent menn og 34 prosent kvinner.

Når utsagnet knyttes tettere til egen erfaring, går imidlertid andelen som er helt enig noe ned. 9 prosent sier seg helt enig i det andre utsagnet. Det er også her flest menn som er helt enige: 57 prosent menn mot 43 prosent kvinner.

Det ser altså ut til at arbeidet er viktigere i folks bevissthet så lenge vi holder oss på det generelle nivået. Når det kommer til praksis, er det imidlertid færre som mener at de prioriterer jobben høyere enn privatlivet, skriver SSB.

YS-leder Randi Bjørgen sier til Aftenposten at hun frykter at menns jobb-prioritering kan gå på bekostning av kvinnene, fordi kvinner fortsatt tar mest ansvar i hjemmet.

- Arbeidet må reguleres på en annen måte enn i dag. Jeg tror ikke det er noe ønskesamfunn at flere jobber mest mulig, sier hun.

(NTB)