Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prioriterte førstehjelp til 81-åringen

Derfor kantret redningsskøyta Gideon.

KANTRET UNDER OPPDRAG: Redningsskøyta Gideon kantret da en sjark den forsøkte å redde gikk ned ved Eidkjosen utenfor Tromsø søndag. Foto: Scanpix
KANTRET UNDER OPPDRAG: Redningsskøyta Gideon kantret da en sjark den forsøkte å redde gikk ned ved Eidkjosen utenfor Tromsø søndag. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Redningsskøyta Gideon kantret da den forsøkte å redde en sjark som gikk ned ved Eidkjosen utenfor Tromsø søndag. Tilstanden er kritisk for en 81 år gammel sjarkfører.

Redningsskøyta var tilkalt for å assistere sjarken som hadde motorstopp og lekkasje.

- Redningsskøyta Gideon slepte en 30 fot sjark. Sjarken begynte å ta inn vann, og gikk ned. Den drog Gideon med seg, og redningsskøyta gikk rundt, sier operasjonsleder Bjørn Danielsen i Troms politidistrikt til Dagbladet.no.

- Vi fikk melding om at redningsskøyta slepte en sjark som hadde fått motorstopp klokka 15. 15.40 fikk vi melding om at redningsskøyta hadde gått rundt, sier Raymond Prestøy redningsleder ved Hovedredningssentralen til Dagbladet.no.

Fikk et illebefinnende

Båtene var omtrent 200 meter fra land da problemene oppstod. De to redningsmennene var om bord i Gideon, mens 81-åringen var alene i sjarken. Redningsskøyta lå fast ved siden av sjarken og forsøkte å få i gang lensing.

- Mens redningsskøyta lå fast i sjarken ble situasjonen forverret og mannskapet begynte å kutte tampene. Da den første tampen var kuttet fikk imidlertid den 81 år gamle mannen i sjarken et illebefinnende og ble liggende bevisstløs. Mannskapet måtte derfor prioritere livreddende førstehjelp, opplyser kommunikasjonssjef Ernst Larsen i Redningsselskapet.

Da sjarken sank trakk den redningsskøyta rundt slik at den ble liggende med kjølen i været. De to mennene på 38 og 35 år fikk utløst redningsflåten og kom seg over i den.

- De fikk mannen fra sjarken over i redningsflåten. Da var han livløs og de begynte med hjerte-og lungeredning, sier Danielsen.

De tre mennene kom seg inn til land, hvor ambulansepersonell tok over. 81-åringen ble fraktet til universitetssykehuset i Tromsø i ambulanse. 

Uviss og kritisk tilstand

Tilstanden til sjarkføreren er uviss og kritisk, mens de andre to etter forholdene er i god form, opplyser Larsen.

En rekke vitner så det som skjedde, og kom til unnsetning med mindre båter.

Hovedredningssentralen Nord-Norge ble varslet, og satte i gang en redningsaksjon med helikopter, båter og dykkere.

Redningsskøyta Gideon ble tauet inn til havn søndag ettermiddag og er nå brakt på land.

Redningsselskapet har rutinemessig varslet Sjøfartsdirektoratet og Arbeidstilsynet om hendelsen.

HEISES PÅ LAND: Redningsskøyta Gideon ble dratt til kai og heist på land søndag ettermiddag. Foto: Scanpix
HEISES PÅ LAND: Redningsskøyta Gideon ble dratt til kai og heist på land søndag ettermiddag. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media