ANGRIPER BARN: Kanadiske Peter Ash, grunnleggeren av albinosmeforeningen Under the same sun, forteller at albinobarn er spesielt utsatt for å bli angrepet i afrikanske land fordi overtroen sier at desto mer uskyldig ofrene er, jo kraftigere blir heksebrygget. Flere albinobabyer er blitt drept like etter fødselen, ifølge Ash. Her er han i Tanzania hvor han jobber for å hindre flere drap. FOTO: REUTERS/Katrina Manson
ANGRIPER BARN: Kanadiske Peter Ash, grunnleggeren av albinosmeforeningen Under the same sun, forteller at albinobarn er spesielt utsatt for å bli angrepet i afrikanske land fordi overtroen sier at desto mer uskyldig ofrene er, jo kraftigere blir heksebrygget. Flere albinobabyer er blitt drept like etter fødselen, ifølge Ash. Her er han i Tanzania hvor han jobber for å hindre flere drap. FOTO: REUTERS/Katrina MansonVis mer

- Pris for én albinokropp i Tanzania: 460 000 kroner

Leder av en internasjonal albinoforening forteller hvilke summer en komplett albinokropp selges for. Røde Kors melder at prisen på albinokroppsdeler er økende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Forfølgelse, lemlestelse og brutale drap på mennesker med albinisme foregår i en rekke afrikanske land, ifølge Amnesty International Norge og den internasjonale albinoforeningen Under the same sun.

Formålet er blant annet å selge kroppsdelene på det illegale markedet slik at de kan brukes til svart magi utført av lokale healere.

- En komplett albinokropp selges for 460 000 kroner i Tanzania i dag. Den må innebære to armer, to bein, kjønnsorgan og deler av hodet. En arm selges for rundt 20 000 kroner, sier Peter Ash til Dagbladet.

- Kjøpes av politikere Kanadieren er selv albino og har grunnlagt foreningen Under the same sun som har hovedkontor i Tanzania. Ash jobber for å hindre albinodrap i flere afrikanske land.

- Det er rike forretningsmenn og politikere i Tanzania som står bak kjøpene av albinokropper, hevder Ash.

Avisen Capital FM Kenya rapporterer om tilsvarende summer for slike kroppsdeler.

Prisen øker En fersk rapport fra det internasjonale Røde Kors datert 15.juni 2010, opplyser at prisen på albinokroppsdeler er økende.

«Situasjonen er blitt ytterligere forverret i Tanzania ved at prisen har økt til 200 000 dollar for en komplett albinokropp», heter det i rapporten skrevet av Anne Wanjiru, kommunikasjonsassistent i den internasjonale føderasjonen til Røde Kors. Dette tilsvarer 1,2 millioner kroner.

SKULLE DRATT ONSDAG: Amadou Diallo (35) har fått avslag på sin søknad om opphold i Norge. Hans frist for å forlate landet var onsdag denne uka. Han frykter å bli drept om han blir sendt tilbake til Guinea. FOTO: ERLING HÆGELAND
SKULLE DRATT ONSDAG: Amadou Diallo (35) har fått avslag på sin søknad om opphold i Norge. Hans frist for å forlate landet var onsdag denne uka. Han frykter å bli drept om han blir sendt tilbake til Guinea. FOTO: ERLING HÆGELAND Vis mer

Peter Ash gir han sin støtte til albinoen Amadou Diallo (35), som Dagbladet skrev om i går. Diallo har nylig fått avslag på sin asylsøknad i Norge, og frykter han blir drept om han sendes tilbake til Guinea.

- Jeg har undersøkt Amadous situasjon og mener han har all grunn til å frykte at noen vil drepe ham dersom han blir sendt tilbake til hjemlandet. Hans liv vil i så tilfelle være i fare, og det burde ikke norske myndigheter kunne vedkjenne seg, sier Peter Ash til Dagbladet.

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda har gitt Amadou Diallo avslag fordi de mener forfølgelse og angrep på albinoer ikke skjer i Vest-Afrika.

Støtte fra Amnesty Dette er ikke Amnesty International Norge enig i. De har engasjert seg spesielt i Diallos sak og har sendt et brev til UDI, hvor de ber dem revurdere avslaget.

I brevet heter det at forfølging og bestialske drap av albinoer «ikke bare skjer i Tanzania og Burundi, men i mange land over hele det afrikanske kontinentet.»

- Jeg nekter å forlate Norge frivillig. De må frakte meg bort i håndjern, sier Diallo til Dagbladet.

Denne typen drap rapporteres stort sett fra Tanzania og Burundi, men Peter Ash mener forfølgingen og angrep på albinoer også skjer i Kenya, Guinea, Kongo, Sierra Leone og Malawi.

ARR ETTER ANGREP: Arret i bakhodet til Amadou Diallo skal han ha fått da flere menn angrep ham i Guinea fordi de ville ha blodet hans til heksebrygg. FOTO: ERLING HÆGELAND
ARR ETTER ANGREP: Arret i bakhodet til Amadou Diallo skal han ha fått da flere menn angrep ham i Guinea fordi de ville ha blodet hans til heksebrygg. FOTO: ERLING HÆGELAND Vis mer

- Troen på at albinoer kan brukes til heksebrygg er en del av den afrikanske kulturen og har vært slik i årevis. Men det er først de senere årene at medier har begynt å skrive om det. I land med mye uro og hvor styresettet ikke fungerer skikkelig, vil ikke mediene nødvendigvis rapportere slike hendelser, forteller Ash.

Tror albinoer er spøkelser I en rekke land i Afrika tror man at albinoer er spøkelser, og ikke mennesker, forteller Ash.

- Ettersom folk tror de er spøkelser, tror de heller ikke at de kan dø på samme måten som andre, sier han.

Da Dagbladet møtte Diallo i hans hybel på Majorstuen i Oslo, viste han fram et stort arr i nakken. Da han var rundt 20 år, skal han ha blitt angrepet av flere menn i hjemlandet.

- De ropte: «Der er kjøttet vi har sett etter.» Og så kuttet de meg i bakhodet med et kutteredskap. De ville ha blodet mitt til å lage medisinske brygg ved hjelp av svart magi, forteller Diallo.

Drap på albinoer har vært et stort problem i flere land i Afrika. Det siste halvannet året er 71 albinoer blitt drept i Tanzania og Burundi, melder Under the same sun.

Nytt drap Det siste albinodrapet skjedde 2.mai i år, melder foreningen i sin siste nyhetsoppdatering. Flere menn skal ha brutt seg inn i hjemmet til en familie i Cankunko som ligger i distriktet Cendajuru i Burundi.

- Fire år gamle Desire Vyegura mistet livet. Drapsmennene tok hans tunge, hans øyne, en av beina hans og en arm. Hans mor, Susanna Vyegura (28), fikk begge beina, armene og brystene kuttet av, før hun deretter ble drept. Hennes mann som ikke er albino, ble drept da han forsøkte å stoppe drapsmennene, forteller Ash.

BEVIS I RETTEN: Dette skal være bein og kroppsdeler fra en eller flere albinoer. Gjenstandene ble vist fram som bevis i en rettssak i Tanzania i mai i fjor, der 11 menn stod tiltalt for albinodrap. FOTO:
BEVIS I RETTEN: Dette skal være bein og kroppsdeler fra en eller flere albinoer. Gjenstandene ble vist fram som bevis i en rettssak i Tanzania i mai i fjor, der 11 menn stod tiltalt for albinodrap. FOTO: Vis mer
DØMT FOR DRAP: Elleve menn fra Burundi ble dømt for drap eller medvirkning til drap på flere albinoer. Her er noen av dem fra rettssaken i Ruyigi 28. mai 2009. FOTO: AFP/ Esdras Ndikumana
DØMT FOR DRAP: Elleve menn fra Burundi ble dømt for drap eller medvirkning til drap på flere albinoer. Her er noen av dem fra rettssaken i Ruyigi 28. mai 2009. FOTO: AFP/ Esdras Ndikumana Vis mer