Pris til William Nygaard

Forlegger William Nygaard ble i dag tildelt Torgny Segerstedt-prisen for 1998 for sin innsats for ytringsfriheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er Voksenåsen svensk-norske kulturinstitutt som har opprettet prisen til minne om Torgny Segerstedt, Sveriges fremste motstander av fascismen under krigen og en fremtredende kraft i arbeidet med å støtte Norges kamp for frigjøring.

Prisen ble tildelt under en konferanse på Voksenåsen konferansesenter i Oslo om ytringsfrihet og om fatwaens innvirkning på den. Prisutdeler var Sveriges kulturminister Marita Ulvskog.

Juryleder Per Kleppe sa at William Nygaards innsats for ytringsfriheten nær kunne ha kostet ham livet.

- Drapsforsøket mot William Nygaard 11. oktober 1993 er aldri blitt formelt oppklart. Men alle spor peker i retning det daværende styret i Iran. Den fatwa som Khomeini hadde utstedt mot Salman Rushdie, rammet også dem som oversatte og trykket romanen «Sataniske vers».

Trusselen førte til at mange forleggere nektet å utgi boken. William Nygaard var fullt oppmerksom på denne trusselen, men han utga likevel boken. Hans standpunkt var at hensynet til ytringsfriheten må ligge til grunn for en forleggers handlinger, og dette kan ikke endres av trusler, sa Per Kleppe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer