DOBBEL PRIS: Budrunden for huset som oppgis å ha store rehabiliteringsbehov og dårlig beliggenhet, men potensiale ga seg ikke før budene hadde gått 100 prosent over prisantydning på 1,9 millioner kroner. Foto: Jannicke Pedersen Palm / Inviso
DOBBEL PRIS: Budrunden for huset som oppgis å ha store rehabiliteringsbehov og dårlig beliggenhet, men potensiale ga seg ikke før budene hadde gått 100 prosent over prisantydning på 1,9 millioner kroner. Foto: Jannicke Pedersen Palm / InvisoVis mer

Prisantydning: 1,9 millioner Salgspris: 3,92 millioner

... så starter oppussingsjobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne «rønna» på Stabekk i Bærum ligger i umiddelbar nærhet til traffikert vei og jernbanelinje.

I Finn.no-annonsen legges det aldri skjul på at huset med en prisantydning til 1,9 millioner kroner har en del skavanker.

«Boligen er oppført på begynnelsen av 1900-tallet og har klassiske pene fasader og overbygget inngangsparti. Det er behov for rehabilitering/oppgradering av hele bygget utvendig og innvendig. Det er også frittstående garasje og uthus med boder på eiendommen. Både garasjen og uthuset/bodene er i dårlig forfatning med behov for full rehabilitering.»

Vill budkrig Videre står det at eiendommens bygninger er kulturminner og at det ikke kan ikke gjøres endringer på fasaden uten samtykke fra kulturvernmyndigheter. Eventuell riving må ha kommunetillatelse.

«Eiendommen grenser til relativt trafikkert gate samt toglinje på andre siden av veien.», er også tydelig kommunisert i teksten.

Likevel var det full krig for å få kloa i boligen, melder Finansavisen i dag.

135 interessenter skrev seg på lista. Til slutt endte 17 av dem med å by over hverandre. 16 potensielle huseiere falt av først når budet hadde kommet opp i 3 920 000 kroner - over dobbelt så mye som prisantydning.

- Det haglet inn med spørsmål og telefoner. Jeg forsto av interessen at eiendommen skulle gå over takst, men jeg trodde aldri at den skulle gå så høyt over, sier eiendomsmegler Kristin Strømme i DNB til Finansavisen.

Strømme har ikke besvart Dagbladets henvendelser i formiddag.

- For lav takst Takstmann Christian Dahl medgir overfor avisa at han taksterte huset for lavt.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg så hvor høyt eiendommen gikk. Absolutt alt må gjøres der. Både bolig, uthus, tomt må rehabiliteres og dette må ses med en dårlig beliggenhet. Hvor mye skal man legge inn i en eiendom med så dårlig beliggenhet? spør takstmannen.

Mediekontakt Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret har fått med seg det spesielle salget.

- Boligmarkedets virkemåte er ikke alltid logisk, slår han fast overfor Dagbladet.

Han sier det er svært sjelden at en bolig selges for over dobbelt så mye som takst eller prisantydning, men er ikke overrasket at det skjer nå om dagen med lave renter og et overopphetet boligmarked.

- Takstmenn og meglere har veldig gode verktøy. Det skal nesten ikke være mulig å bomme på markedsverdien med mer enn ti prosent, men det som kan ha skjedd her er at noen eller flere har hatt et veldig følelsesmessig behov for huset. At noen bare skal ha det, sier Øye til Dagbladet.

Billig i Bærum I underkant av fire millioner kroner for et hus er et nokså billig hus i Bærum isolert sett, poengterer han.

- Dette er en relativt billig måte å komme inn i «Bærumsgjengen» på, om en ønsker det, sier han.

Han har følgende råd til personer som er i budrunder som er i ferd med å ta av.

- Når budene går over ti prosent av takst og man ønsker å fortsette kan det være lurt å spørre seg selv: Hva er det jeg ser som ingen andre ser? Vil markedet se det samme som meg når jeg en deg i framtida skal selge igjen?

- Jeg håper også kjøperen i Bærum vet hva det koster å totalrenovere et hus. Når det er et kulturminne kan eventuelle endringer ta tid. Og det finnes nok av eksempler på kjøpere som overvurderer egne snekkerevner og undervurderer kostnadene en totalrenovering innebærer, sier Øye.