Prisbelønt journalist drept av syrisk rakett

I 2001 mistet hun et øye på jobb i Sri Lanka. I dag morges ble hun drept under et angrep fra syriske regjeringsstyrker mot bydelen Baba Amr i Homs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil 20 mennesker skal ha mistet livet da syriske soldater skjøt mot et provisoriske pressesenter i Baba Amr. Marie Colvin (54) fra den britiske avisa Sunday Times og den franske fotojournalisten Remy Ochlik (28) skal ha blitt truffet av en rakett da de prøvde å rømme midt under angrepet. Fire andre utenlandske journalister og flere lokale reportere ble skadd.

Hardt angrepet
Pressesenteret ble ifølge øyenvitner truffet av minst ti raketter og granater. Ødeleggelsene var så store at det i hele formiddag har vært svært vanskelig å ta seg fram til stedet. På grunn av mangel på medisiner og medinsk personell var det også vanskelig å behandle de skadde.

Ifølge medlemmer av den syriske opposisjonen skjøt regjeringsstyrkene med hensikt mot det provisoriske presesenteret. Det var alment kjent at dette befant seg i bygningen, og det har vært angrepet flere ganger tidligere. Her holder lokale journalister til, og senteret skal også ha blitt brukt til å redigere videoer og bilder som sendes ut til resten av verden, blant annet via YouTube på internettet.

De øverste etasjene skal også tidligere ha blitt skutt i filler av raketter og granater.

DREPT: Marie Colvin ble drept i et syrisk granatangrep. Den svært rutinerte utenriksreporteren var blant de siste journalistene som rapporterte fra byen Homs i Syria. Foto: AP Photo/PA, Joel Ryan/Scanpix
DREPT: Marie Colvin ble drept i et syrisk granatangrep. Den svært rutinerte utenriksreporteren var blant de siste journalistene som rapporterte fra byen Homs i Syria. Foto: AP Photo/PA, Joel Ryan/Scanpix Vis mer

I går ble Marie Colvin intervjuet av BBC, hvor hun blant annet uttalte følgende:

-Jeg har sett en to år gammel gutt dø i dag. Han hadde granatsplinter i brystet, og en lege sa at det ikke gikk an å gjøre noe for ham. Det var helt forferdelig. 

-Raketter og granater skytes uten stans inn i sivile område, forsatte Colvin.

Våpen utenfra?
I nær tre uker har Homs vært under kraftig ild. Etter drapene på Colvin og Ochlik uttalte den franske utenriksministeren, Alain Juppé:

-Dette er et nytt eksempel som viser hvor farlig situasjonen er blitt.

De blodige angrepene mot Homs og andre byer øker muligheten for at vestlige land skal gi våpenhjelp til Den frie syriske hær, som står overfor en totalt overlegen fiende, men som ikke har til hensikt å gi seg. En amerikansk regjeringstalsmann sier at USA  foreløpig står på linja om at en fredelig løsning på konflikten er den beste, men utelukker ikke at amerikanerne og deres allierte i framtida kan endre holdning.

Ikke minst kan det komme på tale å hjelpe opprørerne med våpen. Men både amerikanerne og andre lands myndigheter er klar over at det er stor splittelse i Syria om en utenlandsk innblanding. Mens opprørerne og de sivile i Baba Amr ikke ser noen annen løsning enn hjelp fra utlandet, er mange syrere andre steder i landet imot en slikt intervansjon, fordi det kan gjøre situasjonen enda mer alvorlig.

Samarbeidet med Dagbladet
Marie Colvin, som var født i USA og var amerikansk statsborger, hadde i mer enn to tiår dekket internasjonale konflikter for Sunday Times. Hun var kjent som en modig, uredd og kompromisslsøs journalist. Hun fikk flere priser og ble betgnet som en av Storbritannias aller fremste krigsreportere. Etter at hun mistet et øye i felt i Sri Lanka for 11 år siden, ble den svarte øyelappen hun brukte et av hennes viktigste kjennetegn, på samme måte som den tidligere israelske politikeren Moshe Dayan.

DREPT: Fotojournalist Remi Ochlik ble også drept i angrepet. Han ble kun 28 år gammel. Foto: Julien De Rosa/EPA/Scanpix
DREPT: Fotojournalist Remi Ochlik ble også drept i angrepet. Han ble kun 28 år gammel. Foto: Julien De Rosa/EPA/Scanpix Vis mer

Marie Colvin hadde i perioder et nært samarbeid med Dagbladet, ikke minst etter at Oslo-avtalen mellom israelerne og palestinerne ble offentliggjort i 1993, og da forlagssjef William Nygaard ble skutt og forsøkt drept i 1993. Da lånte hun kontor i avisas utenriksavdeling for å skrive sine reportasjer. Dagblad-reportere som jobbet i Midtøsten hadde også til tider et nært samarbeid med henne.

MISTET ØYE: Marie Colvin mistet et øye etter at hun rapporterte fra krigshandlingene på Sri Lanka i 2001. Foto: AP Photo/Government Information Department/Scanpix
MISTET ØYE: Marie Colvin mistet et øye etter at hun rapporterte fra krigshandlingene på Sri Lanka i 2001. Foto: AP Photo/Government Information Department/Scanpix Vis mer