Prisbelønte lakseprodusenter tatt for juks

Sju NM-vinnere brukte mulig kreftframkallende stoff i laksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mattilsynet har svartelistet åtte lakseprodusenter for ulovlig å ha tilsatt det mulig kreftframkallende stoffet nitrittsalt i laksen. Sju av de åtte bedriftene har vunnet priser i NM i røyke- og gravlaks, ifølge Fiskaren.

Lakseprodusentene har brukt nitrittsaltet for å få laksen til å se rødere og ferskere ut. Nå risikerer bedriftene å bli politianmeldt av Mattilsynet. Tilsynet ser spesielt alvorlig på at en av produsentene, Scanfood Sales, tidligere har fått avslag på en søknad om å få bruke stoffet, men brukte det likevel.

Mattilsynet avdekket at firmaet siden oppstarten i 2003 hadde kjøpt inn mer nitrittsalt enn vanlig salt, og advarte forbrukerne om laksen fra Sula-produsenten. I tillegg ble EU varslet om at nitrittsalttilsatt laks var i omløp.

Daglig leder Stig Sætre sa seg lei for at nitrittsaltet ble brukt på tross av avslaget på søknaden, og trakk tilbake laksen som inneholdt stoffet.

- Overraskende omfang

- Vi er overrasket over omfanget av jukset. Åtte bedrifter er mange, sier daglig leder i Fossen AS, Jan-Emil Johannessen, til Dagbladet.no. Bergensfirmaet er blant NM-vinnerne som har fulgt regelverket og holdt seg unna nitrittsalt.

- Tror du bruken av nitrittsaltet har gitt fortrinn i norgesmesterskapet?

- Det kan sammenliknes med doping i idretten. Synsinntrykket er jo veldig viktig når man skal bedømme fisken, og det er klart at en frisk rødfarge spiller inn, sier Johannessen, og legger til:

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

- Laksens farge varierer naturlig med blant annet årstidene, og vi har stusset en del over at noen av konkurrentene har hatt fin rødfarge på fisken uansett.

- Vi har alltid vært bevisst på regelverket, og vi mener forbrukeren blir lurt hvis det er brukt nitrittsalt i fisken uten at man opplyser om det. Dessuten kan jo manglende merking bidra til allergiske reaksjoner, for eksempel.

- Ute av proporsjon

Odd Steinsbø, styreleder i Norske Sjømatbedrifters Landsforening, mener saken har fått ufortjent mye omtale.

- Dette er blåst opp ut av proporsjon. De aller fleste lakseprodusenter bruker ikke nitrittsalt i laksen sin. Dessuten er det ikke slått fast at stoffet er farlig når den brukes i laks, og saltet brukes i en rekke andre matvarer, sier styrelederen til Dagbladet.no.

- Ville disse sju bedriftene vunnet NM i røykelaks dersom juryen visste at de brukte nitrittsalt for å få finere rødfarge på fisken?

- Det er viktig å understreke at fargen ikke er alt når fisken blir bedømt. Hovedsaken er smaken, sier Steinsbø.

Eksportnæring i trøbbel

Norsk eksportlaks er allerede i hardt vær. Hver dag taper norske lakseprodusenter tre millioner kroner på det russiske importforbudet mot norsk laks. Importstansen kom etter at russerne angivelig fant bly og kadmium i fisk fra enkelte bedrifter.

I forrige uke ble amerikanerne advart mot norsk oppdrettslaks fordi den angivelig inneholder for høye verdier av miljøgiftene PCB og dioksiner, og i dag avgjør Den amerikanske handelskommisjonen om norsk laks fortsatt skal være belastet med straffetoll.

- Det er klart at denne saken skader norsk eksportnæring. Som regel skyldes restriksjoner mot norsk laks bakvaskelse fra konkurrenter; for eksempel er de russiske påstandene om bly og kadmium i norsk laks helt hinsides. Da er det spesielt uheldig at den dårlige omtalen i dette tilfellet er selvforskyldt, sier Steinsbø i sjømatbedriftenes landsforening.

- I forhold til utlandet er det svært viktig at vi gjør alt korrekt og er forsiktige. Regelverket er til for å følges, sier Steinsbø.

Mattilsynet opplyser at den ulovlige fisken nå er trukket fra markedet, og oppfordrer forbrukere som har kjøpt nitrittlaksen, om å levere den tilbake der den er kjøpt.

Se Mattilsynets liste over de svartelistede lakseprodusentene her (PDF-fil. Last ned Acrobat Reader gratis her).

BLE TATT: Scanfood Sales i Sula.