Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prisdobling på ris kan utløse opptøyer

Viktigste maten for 2,5 milliarder mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange land i Asia frykter sosial uro og opptøyer etter kraftige prishopp på ris, hovednæringsmiddelet for over 2,5 milliarder mennesker.

Prisen på ris er doblet siden januar, og gjorde et nytt byks oppover torsdag til sitt høyeste nivå noen gang, skriver London-avisen Financial Times.

Prisøkningen på ris har kommet senere enn på andre basismatvarer som hvete og mais, men den har til gjengjeld kommet raskere. Grunnen skal være at avlinger har sviktet på grunn av plantesykdommer og klimaendringer, samtidig som prisen på kunstgjødsel og drivstoff har skutt i været.

Regjeringen i Kina økte fredag minsteprisen på ris til bøndene, i et forsøk på å få opp produksjonen og dekke etterspørselen.

Det kraftige prishoppet torsdag skyldes delvis at Egypt og Kambodsja stoppet all eksport av ris for å holde prisene nede på hjemmemarkedet, og dels at Filippinene varslet store oppkjøp på det internasjonale markedet. De globale lagrene av ris er på sitt laveste nivå siden 1976.
Frykter uro 

I flere asiatiske land, som Filippinene og Bangladesh, er det frykt for at de høye risprisene vil utløse sosial uro og opptøyer.

- Vi kan få opptøyer utløst av sult, advarer en fagforeningsleder i Filippinene.

President Gloria Arroyo er bekymret for et folkelig opprør, og forsikrer at landet ikke skal gå tomt for ris i de tradisjonelt magre månedene fra juli til september.

image: Prisdobling på ris kan utløse opptøyer

Men hennes regjering har problemer med å skaffe så mye ris som de trenger på verdensmarkedet, og vil være avhengig av kriselagre i Vietnam og Thailand.

Filippinske bønder mener regjeringen har skutt seg selv i foten ved å bruke rismarker til husbygging, golfbaner og andre formål. Filippinene kunne på 1970-tallet eksportere ris, men er nå blitt verdens største importør.
Dyr nødhjelp 

De høye prisene skaper også problemer for nødhjelpsorganisasjoner som prøver å skaffe nok mat til flyktninger og andre med akutte behov.

- Risprisen er ødeleggende. Vi er tvunget til å kutte i allerede magre rasjoner til en svært sårbar gruppe, sier Jack Danford.

Han leder en organisasjon i Thailand som skaffer hjelp til 140.000 flyktninger fra militærregimet i nabolandet Burma.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media