GARDERMOEN (Dagbladet): - Jeg må bare være ærlig og si at timingen var den verst tenkelige, sier Kari Elisabeth Kaski.
Overraskelsen var for stor for mange da Kaski (35) trakk seg fra lederkampen i SV.
En stigende stjerne med mye tv-tid og tung finanserfaring fra Stortinget skulle isteden fortsette som menig representant. «Kaski-sjokket», ble det kalt i mediene. «Et enormt tap», mente partiungdommen.
Men på hjemmebane hadde hun vært gjennom for mye, forteller hun til Dagbladet.

Full strid
- Det er jo der
Sykdommen hadde vært med henne siden hun var 13.
Så ble hun gravid med tvillinger. Bare én av tvillingene overlevde.
- Har den sorgen og merbelastningen påvirket valget om ikke å bli leder?
Hun tenker seg om.
- Ja, jeg tror det. Jeg skulle begynne å forhandle om revidert budsjett veldig kort tid etterpå. Og på en måte var det bra, for da kunne jeg konsentrere meg om jobben, og det har vært godt for meg. Men så er det klart, det er jo der, sier hun.
Hun forteller om sterke motstridende følelser.
- Det er noe spesielt med å bære fram to barn der det ene dør og det andre overlever. Det i seg selv er en tilleggsbelastning. Jeg har funnet mye støtte i å snakke med andre som har vært gjennom det samme.

Full strid
Det aller viktigste
På SVs landsmøte holder hun stort sett til på bakerste benk, sammen med mann og spedbarn. Ektemannen Ola Wolff Elvevold er også tungt til stede i partiet, som gruppeleder for Oslo SV.

Foran i salen klappes en ny ledelse inn, og en ny kurs for partiet. Kirsti Bergstø, Marian Hussein og Torgeir Knag Fylkesnes ble i helga valgt som partiets nye ledertrio.
- Det er klart, det gjør jo noe med perspektiver, men også prioriteringer, å gå gjennom en slik sorg. Og det har nok lent meg mer mot å prioritere familien, sier hun.
- Politikk framstår mindre viktig?
- Altså, det er jo like viktig, men man rekker å tenke noen ekstra ganger på hva som er det aller viktigste i livet. Og det er jo det nære. Familie.

Tapte etter 50 år
Nei til statsminister
Hun føler samtidig på en dobbelthet i ønskene og ambisjonene.
Da hun en gang ble presset i et intervju, bekreftet hun at hun gjerne vil bli finansminister.
- Det har jeg lyst å være med på. Samtidig er jeg ydmyk på at det å være finansminister er en sinnssykt vanskelig jobb og at du nok må ha statsrådserfaring.
- Vil du bli statsminister?
- Egentlig vil jeg ikke det. For det er så «sinnssykt jobb, liksom», svarer finnmarkingen.
- Så der går grensa?
- Haha. Ja. Men samtidig er det sånn at alle aktive politikere på Stortinget forhåpentligvis er der fordi de vil ha mest mulig gjennomslag. Så det er en dobbelthet i det også.

Woke-oppgjør: - Trist
Halter
Kari Elisabeth Kaski har leddgikt og leddsykdommen Bekhterevs.
- Jeg får behandling for det, som er helt nødvendig, for det er lumske sykdommer som på det verste har veldig synlige konsekvenser. Jeg kan halte og slite med å komme meg opp av senga. Og så er det de mer usynlige konsekvensene som mange med kronisk sykdom lever med.
Hun sliter med fatigue, en følelse av utmattelse og utslitthet.
- Jeg må prøve å sette noe av tid til meg selv og få gjort noen treningsøvelser, lytte til kroppen når jeg må hvile. For hvis ikke kan jeg bli mye verre. Det perspektivet må jeg bare med meg.

Historisk tale: - Har tenkt nytt
For høy pris
Hun vil ikke svare på om hun tar gjenvalg til Stortinget om to år. Men en lederkamp orket hun ikke nå.
- Jeg mente prisen ble for høy hvis jeg valgte å stille som leder nå.
- Var det fordi Kirsti Bergstø kom først til bordet at du ikke tok kampen?
- Nei. Jeg tror vi begge visste at vi var aktuelle navn. Det handlet mer om å finne ut hva jeg selv ville, sier Kari Elisabeth Kaski.