Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Prisen er til alle som lider under barnearbeid eller barneekteskap

Malala Yousafzai (17) har landet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi kom i dag til Norge for å motta Nobels fredspris.

- Nobels fredspris er veldig viktig for meg, for i år er ikke prisen bare gitt til meg eller Kailash, den er gitt til alle barn som ikke får utdanning eller som lider under barnearbeid eller barneekteskap, sier Malala i et intervju som skal vises på Fredsprisutstillingen.

Vil se endring Hun landet mandag kveld på Gardermoen omtrent klokka 20.45. Hun ble tatt imot av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet. Hun ønsket ikke å møte pressen på flyplassen, men Nobelinstituttet har opplyst at Malala vil holde en kort pressekonferanse når hun ankommer Grand Hotel i Oslo.

I intervjuet som skal vises på Fredsprisutstillingen, understreker hun hvor viktig prisen er for henne og for barn over hele verden.

- Hvis vi fortsetter denne kampanjen og vårt harde arbeid så vil vi virkelig få se endring og at alle barn får kvalitetsutdanning, sier Malala i videoklippet.

Hun har blitt en stemme for kvinners rettigheter og barns rett til utdanning etter hun ble forsøkt drept av Taliban i 2012.

Skal stille ut skoleuniform Indiske Kailash Satyarthi, som Malala får prisen med, har siden 1981 reddet 83 657 barn fra barneslaveri. Dagbladet fulgte Satyarthis organisasjon da 29 barnearbeidere ble reddet ut i India.

På Fredsprisutstillingen vil bilder og videoer av vinnerne stilles ut, samt Malalas gamle skoleuniform. Det er tiende gangen at Nobels fredssenter har utstilling for fredsprisvinnerne.

- Vår fotograf har vært hos Kailash ni dager; både privat, på raid og på rehabiliteringssentre. BBCs Lyse Ducet har også gjort et stort TV-intervju med ham. Malala har prioritert skolen, men har gitt oss barndomsbilder fra familiealbumet, et TV-intervju og skoleuniformen sin. Uniformen er nå på plass i en monter. Å se på den, og å tenke på hva hun har vært gjennom, er sterkt og voldsomt, sier direktør Bente Erichsen til Dagbladet.

• Les også: Historien om Malala