Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Prisen for å sikre seg er ekstremt lav

- Du kommer neppe til å få en så mye bedre mulighet prismessig for fastrentelån enn nå om dagen, sier sjeføkonom Shakeb Syed.

 Vurdering:  Shakeb Syed mener man må vurdere om man egentlig trenger forsikringen som fastrente i realiteten er. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
Vurdering: Shakeb Syed mener man må vurdere om man egentlig trenger forsikringen som fastrente i realiteten er. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Er fastrenten i dag blitt så lav at det er klokt å binde renten på bolig­lånet?

- Det er et spørsmål det ikke går an å svare ja eller nei på, sier Shakeb Syed, sjeføkonom i SpareBank 1 Markets til Finansavisen.

- Fastrente er egentlig en forsikring, en forsikring mot at den flytende renten skal stige. Og som alle andre forsikringer har den en forsikringspremie.

Forsikringsbehov - Det første spørsmålet man må svare på når man vurderer et fastrentelån er om man har et behov for å forsikre seg. Det avhenger av gjeldsgraden din og hvor stabil jobben din er. Hvis gjelden din er så stor at selv en mindre renteøkning biter veldig er du veldig sensitiv for renteoppgang, og har kanskje behov for en forsikring. Det andre spørsmålet man må ta stilling til er hva prisen på forsikringen er. Hvis du ikke har et absolutt behov for forsikring mot renteøkning er prisen viktigere. De fleste ligger jo et sted midt på skalaen. Samtidig er forsikringspremien usedvanlig lav om dagen, så er man sensitiv for renteendringer er prisen for å sikre seg ekstremt lav nå.

- Men, for å ta en metafor: Hvis du bor i en iglo spiller det ingen rolle hvor billig brannforsikringen er, du har uansett ikke behov for den, sier han til Finansavisen.

Lav rente lenge - Hvordan tror du renteutviklingen blir fremover?

- Jeg tror det er lenge til de korte rentene - som er avgjørende for den flytende renten - skal opp. Jeg regner med ett eller maks to rentekutt til fra Norges Bank, og så vil den korte renten forbli lav lenge. Det, sammen med at bankene har jekket ned sine rentemarginer for å kapre kunder, har ført til fallet i den flytende renten, sier han til Finansavisen.

- De lange rentene - som fastrenten baserer seg på - er lave. Jeg har lenge sagt at disse vil stige, men det ser ut til at det vil ta lenger tid enn det jeg først antok. Årsaken har blant annet vært kvantitative lettelser i Europa og fallet i oljeprisen.

Flere nyheter Danmark har den laveste renten i verden
Laveste boligrente noensinne
- De beste lånekundene får ikke de beste boligrentene