Prisen for ei billig t-skjorte er ikke 49,90. Prisen ligger i ruinene i en tekstilfabrikk i Bangladesh

Brannen i ruinene på tekstilfabrikken Rana Plaza er slukket. 390 er bekreftet døde. En fagforeningsleder i Dhaka kaller ulykken i forrige uke «et drap i profittens navn».

HØY PRIS: En mor og hennes datter frykter dårlig nytt om slektninger og venner som jobbet med å lage klær på Rana Plaza. Nå raser folket etter ulykken. Foto: A.M.Ahad / AP / Scanpix.
HØY PRIS: En mor og hennes datter frykter dårlig nytt om slektninger og venner som jobbet med å lage klær på Rana Plaza. Nå raser folket etter ulykken. Foto: A.M.Ahad / AP / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Levningene av rundt hundre mennesker ligger ennå under ruinene. Mange av dem døde av varmen og røyken fra brannen på søndag, eller av vannet som ble brukt for å slukke den.

Noen fikk ikke fri... De rundt 500 antatt døde i denne verste industrikatastrofen i et av verdens fattigste land betalte en høy pris for en lav lønn. Mange av tekstilarbeiderne i Bangladesh tjener 200 kroner i måneden. Penger spares på lønn og på sikkerhet. Ofrene er arbeiderne.

Tirsdag for en uke siden opplevde arbeiderne i Rana Plaza, som ligger i en forstad tre mil utenfor sentrum av hovedstaden Dhaka, rystelser i bygget. Etter det oppsto det store sprekker i veggene. Folk gikk til politiet og bygningsmyndigheter. Det var allment kjent at det i tillegg til de fem etasjene eieren Mohammed Sohel Rana hadde tillatelse til å bygge, så hadde han bygget tre etasjer til.

Folk var redde for at bygget skulle kollapse, og i Brac Bank, som hadde en filial i bygget, fikk de ansatte fri på den skjebnesvangre onsdagen 25. april.

Arbeiderne i de fem tekstilfabrikkene i bygget fikk derimot eksplisitt ordre fra ledelsen om å møte på jobb som vanlig. De ble beordret på jobb. Da raste bygget sammen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer