GÅRDSBRUK: Prisen på gårdsbruk har ikke steget like mye som vanlige boliger. Foto: © Tore Wuttudal / NN / Samfoto
GÅRDSBRUK: Prisen på gårdsbruk har ikke steget like mye som vanlige boliger. Foto: © Tore Wuttudal / NN / SamfotoVis mer

Prisen på gårdsbruk har steget med 67 prosent

Snittprisen på gårdsbruk i det frie markedet har steget med 67 prosent siden 2006. Vanlige boliger har steget mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Mens det i Norge er rundt 45.000 gårdsbruk i aktiv drift, er det 185.000 landbrukseiendommer. Av disse omsettes ganske nøyaktig 5 prosent hvert år

Mens snittprisen var 1,2 millioner kroner i 2006 og 1,46 millioner i 2009, hadde i den i fjor krøpet opp til 1,99 millioner kroner, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), skriver Finansavisen i dag.

Ikke indeksgrunnlag - Det er så stor forskjell på de eiendommene som selges at utviklingen kan ikke brukes som en prisindeks, men snittprisen har økt med to tredjedeler på ni år, sier ansvarlig for statistikken, seniorrådgiver Trond Amund Steinset i SSB.

Til sammenligning viser statistikk fra Eiendom Norges seneste boligprisstatistikk at boligprisene i samme periode har steget med cirka 77 prosent på landsbasis.

I fjor fikk 9.300 gårdsbruk ny eier, men bare en tredjedel av dem ble solgt på det åpne markedet, og det er disse som danner grunnlaget for snittprisen på 1,99 millioner kroner.

De dyreste gårdene De dyreste gårdene finner man ikke overraskende i Oslo/Akershus, Rogaland og Østfold.

Flest omsetninger over 5 millioner kroner hadde Oslo/Akershus med 27, fulgt av Rogaland med 23, Østfold med 21, 18 i Hedmark og 14 i Vestfold.

- Vi har ikke statistikk på hvor mange som går langt over 5 millioner, men det er nok en del, sier Steinset til Finansavisen.

Overdragelsene i Akershus/Oslo og Vestfold hadde høyest gjennomsnittlig kjøpesum, med henholdsvis 4,15 millioner og 3,72 millioner kroner.

Flere økonominyheter Hydro og oljeprisen tynger Oslo Børs - aksje til skogs
Nordmenn i kø for å kjøpe hybrid-SUV
Dagen de fryktet er her: Må la minst 260 gå
Statoil har tapt 7,7 milliarder i Irland