Prisen på leiligheter stiger mest

Boligprisene steg med 1,2 prosent fra februar til mars. Prisen på leiligheter stiger mest, med en økning på 1,4 prosent.

FLATER UT: Prisveksten fortsetter å flate ut, noe eiendomsmeglerne ser som en sunn utvikling. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
FLATER UT: Prisveksten fortsetter å flate ut, noe eiendomsmeglerne ser som en sunn utvikling. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisen på eneboliger steg med 1,1 prosent fra februar, mens delte boliger steg med 0,5 prosent.

- Prisveksten for leiligheter viser at det er byene som har sterkest vekst, i og med at det er her de fleste leiligheter befinner seg, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var økningen i boligprisene fra februar til mars på 0,4 prosent.

Prisene ligger 6,8 prosent høyere enn i samme måned i fjor.

Veksten bremser Prisveksten fortsetter å flate ut, noe eiendomsmeglerne ser som en sunn utvikling.

- Den årlige veksttakten er fortsatt fallende. I august i fjor lå nivået på 9,6 prosent og nå i mars er veksttakten kommet ned på 6,8 prosent. Denne utviklingen er helt i tråd med de prognoser vi har om 4- 6 prosent prisvekst for 2012, sier Laugen.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris var i mars 29.400 kroner. Da finanskrisen var på sitt høydepunkt for drøyt tre år siden, i desember 2008, var kvadratmeterprisen 21.000 kroner.

Boligprisene har dermed steget med 8.400 kroner per kvadratmeter, eller 40 prosent, siden slutten av 2008.

- Jeg kan vanskelig se at det fins mange paralleller til en så sterk utvikling over tid. Ut fra dette er det bra at prisveksten nå er i ferd med å komme ned på et nivå som er mer forenlig med utviklingen i folks disponible inntekter og dermed evne til å betjene boliglånet, sier Laugen.

Raskt boligmarked Tallene viser at etterspørselen er høyt og boligene selges raskt. I gjennomsnitt tar det 26 dager å få omsatt en bolig. I Bergen og Oslo er salget i boks på 13 dager.

- I praksis blir ting solgt med én gang, sier styreleder Terje Buraas i EFF.

Gjennomsnittlig formidlingstid var tre dager mindre enn i februar og to dager mindre enn i mar i fjor.

(NTB)