Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prisen på menneskeliv faller

BEOGRAD (Dagbladet): NATO bomber nå helt vilt. Politistasjonen i Pancevo, ikke større og viktigere enn politistasjonen i Askim eller Moss, ligger like ved et sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De bommet på stasjonen, men traff heldigvis ikke sykehuset. En liten landsby på knapt 30 hus ble bombet med 10 store bomber.

Kosovo bombes som om poenget er at det ikke skal finnes mer. Oljeraffineriet i Novi Sad bombet med 40 bomber. På Internett leser jeg amerikanske aviser. Solana sier at bombingen skal intensiveres. USA kommer til å bruke vanlige bomber, ettersom krysserrakettene og laserstyrte bomber begynner å ta slutt.

Tilbake til den gamle, gode teppebombingen. Noen som husker Hamburg? Eller Ho Chi Minh-veien?

Katastrofe

To journalister ringer og spør hva jeg mener om albanernes situasjon. Den var ikke så ille fram til UCK gjorde opprør, albanerne ble ikke behandlet så mye verre enn alle andre i dette landet (jfr. rapportene fra Amnesty International, Humanitarian Law Center og andre organisasjoner), da opprøret begynte ble den ille (jfr. de samme rapportene), og bombinga forvandlet den til katastrofe (jfr. hva general Hugh Shelton sa innen han ble viftet bort i Det hvite hus).

Fortsatt bombing utvidet katastrofen til samtlige innbyggere i landet.

De er ikke enige i min forklaring av årsak-virkning-forholdet og forhistorien. Men vi blir enige om at flyktningene har det verst. De har sett dem på tv, jeg har hatt dem i mitt eget hjem i tre år.

En av dem synes at de uavhengige mediene nå burde støtte NATO. Jeg er trøtt av alle disse som våkner av tv-reportasjene, hakker på dem som er for hånden og sovner igjen til neste gang det byr seg sjanse å skille mellom de snille og de feige. Og som har en masse gode råd som er in i tida. Politiske standpunkter er ikke sokker som man bytter etter behov.

Apokalypsen

Tre amerikanske soldater tatt til fange blir sluppet etter anmodning fra Jesse Jackson. I USA sier de at det kan være et bra tegn, men at de fortsetter å bombe. På en bro i Kosovo treffer flyveren en buss og dreper minst 40 passasjerer. Deretter vender han og bomber ambulansebilen. Tre drepte her, fem drepte der, en bro sprengt her, noen hus der. Dette er Apokalypsen.

Bak beslutningen om bombing står for det meste de enkelte regjeringene. I flere NATO-land er nasjonalforsamlingene ikke engang blitt spurt. Grunnlovsbestemmelsene er blitt brutt. Det må være noe som nå går fundamentalt galt i den vestlige parlamentarismen når et fåtall mennesker beslutter på vegne av hele land. De krigslystne har ingen rett til å ødelegge noe som man har kjempet for i århundreder.

Nå er det bare 218 busser, trådbusser og trikker ute i Beograd. Ingen trafikk om natta. For nesten to millioner innbyggere. En gang i tida lærte vi at under kommunismen skulle staten dø hen. Vi tar det nå litt på forskudd.

I flere timer sitter jeg og skriver og snakker med familien til flyalarmen kommer. Og gleder meg til hver eneste oppringing og e-brev. Dollarkursen går opp. Aksjene til amerikansk våpenindustri inntil 20% opp. To rivaliserende kosovoalbanske statsministrer krangler om penger. Serbisk regjering klipper sauene mer enn det finnes ull.