Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prisen på nordsjøolje har falt. Kan føre til ytteligere nedbemanning i bransjen

Laveste oljepris siden 2004.

 OLJEPRIS:  Prisen på nordsjøolje har falt igjen. Dette kan føre til flere kutt o iljebransjen. Foto: Bjørn Rørslett / NN / Samfoto
OLJEPRIS: Prisen på nordsjøolje har falt igjen. Dette kan føre til flere kutt o iljebransjen. Foto: Bjørn Rørslett / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved 11.30-tiden onsdag hadde råolje av Brent-kvalitet sunket til 34,83 dollar fatet, noe som er den laveste prisen siden 1. juli 2004.

- Dette kan føre til en ny kuttrunde i oljebransjen og ytterligere nedbemanning. Samtidig ser vi at kronen blir svakere, noe som bedrer situasjonen for norsk industri, sier sjeføkonom i meglerhuset SEB, Stein Bruun.

Flere kutt Han sier at men siden oljeprisen begynte å falle, har sett en nær sammenheng mellom kronekurs og oljepris.

- Norges Bank ønsker å holde kronen lav. Skulle det bli ytterligere fall i oljeprisen og dermed fler kutt, kan det igjen føre til at norske bank kutter rentene ytterligere.

Årsaken til prisfallet er stor overproduksjon.

- Det er overproduksjon og stigende lager som driver oljeprisen nedover. Nå går vi inn i det nye året med videre overproduksjon. Det som har skjedd i dag er at prisen har gått under nivåene under finanskrisen i 2008, sier SEBs råvare-analysesjef Bjarne Schieldrop.

Kan synke ytterligere Han sier at prisen absolutt kan synke ytterligere.

Oljeprisen faller på tross av den diplomatiske krisen mellom de to oljenasjonene Iran og Saudi-Arabia.

- Oljelagrene øker, og spenningen mellom Iran og Saudi-Arabia gjør en avtale om produksjonskutt lite sannsynlig, sier Michael Hewson, strategisjef i CMC Markets til NTB.

Oljeprisen har falt fra over 115 dollar fatet i juni 2014, etter at skiferolje fra USA har flommet inn i markedet. De fallende prisene har ført til at enkelte produsenter har økt produksjonen for å hindre at inntektene faller for mye, og for å beholde markedsandeler.

I tillegg er iransk oljeeksport ventet å øke i 2016 etter hvert som de vestlige sanksjonene mot landet oppheves.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media