NORGE SVARER CANADA: Kanadierne ypper til verdens største elg-krig mot Norge. Nå sender ordfører Terje Hoffstad og varaordfører Linda Otnes Henriksen i Stor-Elvdal hilsen tilbake. Video: Øistein Monsen og CityofMooseJaw. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

Mac the Moose vs. Storelgen

Prisen på ny 20 meter høy elg i gull er klar

«Verdens høyeste elg»-krigen med Canada fortsetter med uforminsket styrke.

(Dagbladet): Gjennom helgen har nyheten om Canadas elg-ypping mot Norge gått verden rundt. Stridens kjerne er verdensrekorden i høyest elg, som for tiden ligger hos Storelgen i Stor-Elvdal kommune i Østerdalen. Den er 10,3 meter høy og har vært verden største siden 2015, da den sølvskimrende elgen reiste seg langs riksvei 3 og ble stående. En halv meter bak følger verdens nest høyeste elg, Mac the Moose, som i 31 år hadde verdensrekorden. Til kanadiernes store forargelse.

Aviser, TV-stasjoner og aktører på sosiale medier rir elghistorien for hva det er verdt og lista over store og velrenommerte medier som har rettet blikket mot den lille bygda i Østerdalen er lang. Se bare her:

Lista er like lang som Storelgen er høy.

Feide

I Norge var det Dagbladet som omtalte saken først. Og ordfører Terje Hoffstad (Ap) gir avisa litt av skylda for at han og varaordfører Linda Otnes Henriksen (Ap) ikke får gjort så mye annet enn å bli intervjuet av journalister fra hele verden.

- Vi har blitt en god del mer kjent de siste dagene. Vi synes alle at dette har blitt en god del større enn forventet, men vi har stor glede av dette. Vi ønsker å få fram navnet vårt, sier Terje Hoffstad.

I Moose Jaw i Canada, hjembyen til verdens nest største elg, har det vært like hektisk og i går holdt ordfører Frasier Tolmie en pressekonferanse der han leste opp en «egenerklæring» fra Mac the Moose hvor elgen ga sin tillatelse til å gjøre ham størst igjen.

- Når du tuller med elgen, får du smake hornene, leste ordfører Frasier Tolmie opp fra erklæringen.

Utspillet fra ordførerkollegaen i Moose Jaw skremmer ikke Stor-Elvdal-ordføreren.

- Det som imponerer meg mest er at vi har en varaordfører som klarer å målbinde dem med å være litt stor i kjeften, sier Hoffstad.

Gir seg ikke

Kunstneren bak den nåværende verdens høyeste elg, Linda Bakke, har hentet inn et pristilbud på ny, verdens høyeste elg. Her snakker vi 20 meter høy i gullfarge.

ELGKUNSTNEREN: Linda Bakke har laget Storelgen. Foto: Privat.
ELGKUNSTNEREN: Linda Bakke har laget Storelgen. Foto: Privat. Vis mer

- Den vil koste mellom 13 og 15 millioner kroner, sier Bakke til Dagbladet.

En elg på størrelsen som Bakke ser for seg vil måtte lastes inn i 15 conteinere på 40 meter hver. Den vil ta fem måneder å produsere og skipsfrakten vil ta en til to måneder. Bare frakt vil koste rundt en million kroner.

- Hvis noen er villig til å betale det så er det gjort på et halvt år, sier Linda Bakke.

Terje Hoffstad har så langt ikke avvist muligheten. I Canada er skal en innsamling finansiere oppgraderingen av Mac the Moose og ordfører Hoffstad vurderer også den muligheten. Storelgen var i 2015 en gave til bygda.

- Inntil videre er vi den største, men vi leker med tanken på en elg over riksvei 3. Vi må gjøre noe som gjør oss stolte, sier Hoffstad.

KRANGLEFANTER: Varaordfører Linda Otnes Henriksen (Ap) og ordfører Terje Hoffstad har ikke tenkt til å sitte igjen med den korteste elgen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
KRANGLEFANTER: Varaordfører Linda Otnes Henriksen (Ap) og ordfører Terje Hoffstad har ikke tenkt til å sitte igjen med den korteste elgen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

All oppmerksomheten merkes også i bygda der det nå er satt opp guidet tur til Storelgen. I tillegg har ordfører Hoffstad satt noen lokale musikere i gang med å skrive sangen om Storelgen.

Terje Hoffstad opplyser også om at Visit Norway har rykket ut med eget team for å skrive «punchlines» og drive med «branding».

- Vi har også vært i kontakt med ordføreren i Moose Jaw og de guttene som startet det hele der borte. Vi prøver å få til en vennskapelig avslutning. Kanskje vi kan lage to like store elger slik at vi begge har den største elgen i verden, sier Hoffstad, som håper Moose Jaw og Stor-Elvdal kan bli vennskapskommuner.