SPRØ TIPS:  Mesterkokk Arne Brimi har ribbe på bordet julaften - enten den koster 10 eller 150 kroner pr. kilo. FOTO: METTE MØLLER.
SPRØ TIPS: Mesterkokk Arne Brimi har ribbe på bordet julaften - enten den koster 10 eller 150 kroner pr. kilo. FOTO: METTE MØLLER.Vis mer

Prisen skulle vært 75 kroner

Arne Brimi har betalt 150. Men ribbekrigen peker mot 10 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom ribbe hadde vært kalkulert som en vanlig kjøttvare, ville prisen pr. kilo vært 75 kroner i butikken.

Men hovedretten på mer enn halvparten av norske julaftensbord er høstens store lokkevare i priskrigen mellom de store matvarekjedene, og prisen er allerede godt nede på 14-tallet.

Ribbekrigen stopper ikke der. En av de store kjedene varsler at prisen gjerne kan bli 10 kroner pr. kilo - hvis det er nødvendig for å stå igjen som den billigste når kirkeklokkene kimer.

Slakterigiganten Nortura betaler i gjennomsnitt 24 pr. kilo for levende gris og tar 31 kiloen for salg videre til oppdeling når hele griseskrotten på 80 kilo henger i taket — før moms.

Ribbe, som kan være opptil 15 kilo av en gris, utgjør gjennomsnittsprisen  på hva slakteren får ut av en skrott — midt mellom indrefilet og syltelabber.

- Vi sponser ikke Ferdig pakket ribbe til butikk koster halvannen til to ganger mer enn slakterens innkjøp. Dersom vi legger kalkylen på nøkterne 50 kroner før 20 prosent like nøkternt påslag i butikken, blir prisen 60 kroner pluss moms.

- Og det er ikke vi som sponser butikkprisen ned i 14 kroner pr. kilo, sier direktør Hans Thorn Wittussen i Nortura til Dagbladet.

Til kuriøs sammenligning: den billigste kattematen av anerkjent merke som Dagbladet fant i går, var 30 kroner pr. kilo — hundemat 40 kroner.

Beskjeden lønn Grisebonde Ole Haug på Romerike er oppgitt over situasjonen. Han får 19 kroner kiloen, og selv med 1 000 griser får han beskjeden lønn for jobben.

- Det hadde aldri gått rundt hvis jeg ikke hadde hatt et nedbetalt hus, sier han til Dagbladet.

Arne Brimi har selv kjøpt juleribbe til 150 kroner kiloen fra griser som har kost seg ute på setra i sommer. Brimi-familiens juleribbe ligger allerede i fryseren, men mesterkokken ville ikke vært bekymret for å leite fram juleribba i frysedisken på butikken - uansett om prisen er 10 eller 14 kroner.

Liten forskjell fersk - frossen - Noen ganger er det telefonabonnementer som er lokkevare. Nå er det ribbe, og norsk gris er god mat. Det er bare marginal smaksforskjell mellom fersk og frossen ribbe når råvarene blir behandlet riktig, sier mesterkokken.

Han ber publikum sjekke på pakningen at ribba ikke har vært frosset lengre enn tre måneder før den tines - tre dager før bruk.

Flere sprø ribbetips fra Arne Brimi og alt om ribbekrigen i dagens papir-Dagbladet.

 IKKE TIL Å BLI FEIT AV:  Grisebonde Ole Haug på Romerike leverer 1 000 griser til slakteriet i år.  Butikken går så vidt rundt fordi han allerede har nedbetalt grisehuset. FOTO: BJØRN LANGSEM.
IKKE TIL Å BLI FEIT AV: Grisebonde Ole Haug på Romerike leverer 1 000 griser til slakteriet i år. Butikken går så vidt rundt fordi han allerede har nedbetalt grisehuset. FOTO: BJØRN LANGSEM. Vis mer