Prisene er på vei ned

Endelig gode nyheter for boligkjøpere: For første gang på tre og et halvt år går prisene på boliger i borettslag ned. I Stavanger var nedgangen på hele sju prosent på tre måneder, mens prisoppgangen i Oslo, der prisveksten har vært enorm de siste årene, hadde en oppgang på bare 0,6 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

...men ikke i Oslo

Tar det roligere

Det viser ferske tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Og det er ikke bare borettslagene som får merke at markedet er i forandring:

Eiendomsmeklere Dagbladet har vært i kontakt med mener at pristaket endelig kan være nådd - også i det øvrige boligmarkedet.
Bransjen forbereder seg på periodevise prisnedganger, men ingen regner med store prisforskyvninger.

Kjøpt fra seg

Da prisgaloppen på boliger startet for fire år siden, var det tusenvis av kjøpelystne som satt klare. Nå har de kjøpt fra seg, og renta har steget med en halv prosent. Galskapen rår ikke lenger i budrundene. Fornuften er i ferd med å ta over.

- Selv om det ble kjøpt og solgt boliger som aldri før i forrige kvartal, gikk ikke prisene opp. Folk vil ikke lenger kjøpe for enhver pris, sier informasjonsleder Tore Johannesen i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Og selv om statistikken til NBBL viser en nedgang på bare 0,1 prosent, er det neppe et blaff.

- Trenden er brutt. Etter to år med kraftig prisstigning får vi nå en bråstopp, sier Johannesen.

- Måtte stoppe

Norges Eiendomsmeglerforbund har ikke sin statistikk klar før kommende mandag, men også de innser at prisstigningen må stoppe.

- Vi er i ferd med å nå smertegrensen. Det sier seg selv at etter fire år med kontinuerlig oppgang kan ikke prisene fortsette å stige i det uendelige, sier formann i Norges Eiendomsmeglerforbund, Espen Solum.
- Det møter færre på visninger, og det er mulig at vi har nådd pristoppen nå, sier Ola Tilseth, daglig leder i BoligTorget i Trondheim, en av Midt-Norges største eiendomsmeklere.

- Markedet har roet seg ned, og kjøperne byr ikke på hva som helst, sier Børge Martinussen i Nord Eiendom- Tromsøs største eiendomsmekler.

Allerede i andre kvartal i år merket eiendomsmeklerne at prisveksten var i ferd med å flate ut. Mens prisene steg med åtte prosent i årets tre første måneder var stigningen på bare tre prosent de tre neste månedene.

Stabilt marked

I statistikken fra NBBL er det Stavanger som har det mest dramatiske prisfallet. I perioden fra juli til oktober sank prisene på leiligheter i borettslag med sju prosent. I forrige periode økte prisene med 14 prosent. Det betyr at en leilighet til 500000 kroner sank i verdi med 35000 kroner på bare tre måneder. NBBL tror at svingningene i Stavanger kan være en stabilisering av markedet etter en vår med heftig prisstigning.

Både eiendomsmeklernes formann Espen Solum og Tore Johannesen i NBBL tror likevel det kan bli en stund til vi får kjøpt boliger med priser som tidlig på 90-tallet.

- Så lenge renta er stabilt lav og den norske økonomien god, tror jeg boligprisene vil holde seg. Vi vil antakelig også se nedgang i perioder, men ikke noe dramatisk fall, sier Solum.
- Folk er vare for renteøkninger og langt mer fornuftige enn for ti år siden. Vi må få en betydelig renteøkning eller andre dramatiske endringer i økonomien før vi kan snakke om et krakk i boligmarkedet, sier Johannesen.

På husjakt: Mariann Sørlie (t.h.) og Silja Selven Moe.