KORN NED I PRIS: Forbrukeren kan glede seg over at brød sank i pris. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
KORN NED I PRIS: Forbrukeren kan glede seg over at brød sank i pris. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Prisene faller med billigere mat, strøm og klær

Ned 0,4 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisnivået i Norge falt med 0,4 prosent i juni - takket være billigere strøm, klær og mat.

Mens prisene på strøm, medregnet nettleie, falt med 4,5 prosent i juni, bidro også billigere klær (2,6 prosent) til at konsumprisindeksen falt med 0,4 prosent i juni. Matvareprisene gikk ned 0,7 prosent, fordi både brød, kornprodukter og andre bakervarer, samt kjøtt og frisk frukt ble billigere.

Det viser de siste konsumpristallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

De siste tolv månedene har konsumprisindeksen steget med 1,3 prosent, 0,3 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten i mai. Justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) har prisene steget med bare 0,7 prosent de siste tolv månedene, også det en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra mai til juni.

Ifølge Nordea Markets' analytikere er dette nivået langt under det markedet hadde forventet. Selv ventet Nordea en vekst i KPI-JAE de siste tolv månedene på 1,1 prosent, mens konsensus i markedet var forventning om vekst på 1 prosent, ifølge mandagens morgenrapport.

Det var spesielt markant lavere vekst i prisene på fly- og feriereiser fra mai til juni i år, sammenlignet med i fjor, som forårsaket nedgangen.

(NTB)