PRISENE: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets ble litt overrasket over prisutviklingen i januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
PRISENE: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets ble litt overrasket over prisutviklingen i januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer

Prisene falt litt for lite - kan bremse rentekuttet

Konsumprisindeksen falt fra desember til januar, men mindre enn mange hadde ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Til tross for at konsumprisindeksen falt 0,1 prosentpoeng fra desember til januar var den litt høyere på årsbasis enn mange hadde ventet.

Forventningene for perioden fra januar 2014 til januar 2015 lå fra 2,2- til 2,4 prosent, mens den endte på 2,4 prosent.

Sjeføkonom i Sparebanken1 Markets, Shakeb Syed, skriver i en fersk oppdatering at kjerneinflasjonen, KPIJAE, ble høyere enn konsensus på 2,2 prosent.

Han peker også på at det var høyere enn Norges Bank sitt estimat, på 2,2 prosent, men at det var i tråd med Norges Banks estimat for inflasjonen i 1. kvartal på 2,4 prosent.

Kronesvekkelsen virket motsatt Han hadde ventet at prisene på importerte varer skulle stige på månedsbasis, drevet av kronesvekkelsen.

- Det gjorde de aldeles ikke - de falt heller med 1,1 prosent. Det gjelder spesielt prisene på klær og sko som faller med hele 7,4 prosent, og møbelprisene som faller med 0,7 prosent, sier Syed.

- Dette synes vi er svært spesielt, for husk at kronen (I44) fortsatte å svekke seg fra desember til januar i gjennomsnitt. I tillegg skal man legge til at effektene av den tidligere svekkelsen trolig ennå ikke har spilt seg helt ut i inflasjonstallene på grunn av tidsetterslep, legger han til.

Han mener at en forklaring bak dette prisfallet kan være at januar-salget har vært ekstra stort, slik at det ikke har blitt fanget opp av sesongkomponenten.

- Priser ikke inn fullt rentekutt Ifølge sjeføkonom Shakeb Syed priser ikke rentemarkedet lenger inn et fullt rentekutt fra Norges Bank i mars.

-For kun noen dager siden priset FRA-markedet (Fremtidige Rente Avtaler) inn 100 prosent sannsynlighet for ett rentekutt (på 25bp) hver fra Norges Bank på rentemøtene i mars og juni. Det var i tillegg priset inn omtrent 50 prosent sannsynlighet for et tredje rentekutt, sier Syed.

Syed legger imidlertid til at en markant oppgang i FRA-rentene siden 26. januar tilsier at markedet ikke lenger priser inn et fullt rentekutt i mars.

- Det første hele rentekuttet prises inn juni. Vi tror fortsatt på ett rentekutt til fra Norges Bank, og holder en knapp på mars-møtet. Men vi ønsker å se an noen flere viktige makrotall fra norsk økonomi, spesielt morgendagens BNP-tall for 4. kvartal, før vi konkluderer mer bastant, sier han.

Holder på kutt i mars Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets hadde ventet en kjerneinflasjon på 2,3 prosent, men sier til Hegnar.no at han ikke er endret i sitt syn på at Norges Bank vil kutte styringsrenten på neste møte, den 19.  mars.

Han sier til Finansavisen i dag at fallet i oljeinvesteringene og dagens lave oljepris er viktigere for rentesettingen enn en litt høyere kjerneinflasjon enn ventet i januar.

Flere nyheter Prisene falt tilbake her hjemme
Utelukker ikke en oljepris på 20-tallet
Analytiker frykter solid kursfall i Norwegian