PRISER: Prisene på flyreiser falt med 26 prosent i august, til under nivået fra i fjor, og dro ned inflasjonen til godt under Norges Banks mål. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PRISER: Prisene på flyreiser falt med 26 prosent i august, til under nivået fra i fjor, og dro ned inflasjonen til godt under Norges Banks mål. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Ingen renteheving før mot slutten av 2019?

Prisene på flyreiser og matvarer falt mer enn ventet i august

Fall i prisene på matvarer og flyreiser sendte kjerneinflasjonen under 1 prosent i august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Kjerneinflasjonen, som er inflasjonen justert for energivarer og avgifter, var langt lavere enn ekspertene hadde ventet i august.

Norges Banks anslag var på 1,1 prosent, mens snittet av forventningene i markedet var på 1,4 prosent.

Dagens rapport viste imidlertid at årsveksten i kjerneinflasjonen (KPI-JAE) overraskende falt fra 1,2 prosent i juli til 0,9 prosent i august.

Langt under målet

- Nedgangen virker i noen grad å være drevet av midlertidige faktorer, men er like fullt lavere enn Norges Bank hadde ventet og trekker derfor isolert sett rentebanen litt ned, skriver Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en kommentar til tallene.

Hun mener hovedbildet fortsatt er at inflasjonen har kommet godt ned, etter at importprisene har tilpasset seg en svakere kronekurs.

Norges Banks pengepolitikk er innrettet mot at konsumprisene over tid skal vokse med nær 2,5 prosent årlig, og med en kjerneinflasjon under 1 prosent er det ikke mye som tilsier at styringsrenten, som i dag er på 0,5 prosent, vil bli hevet med det første.

- Med utsikter til vedvarende moderat lønnsvekst og noe sterkere krone, kan det bli vanskelig for Norges Bank å få inflasjonen opp til målet de nærmeste årene. Sentralbanken vil derfor vente med å heve renten til slutten av 2019, slår da også Strøm Fjære fast.

Som ventet i Norges Bank

- Det er ikke lenger grunnlag for å si at inflasjonsutviklingen har vært sterkere enn ventet. Med stor volatilitet i noen av priskomponentene gjennom sommeren, er det likevel sannsynlig at sentralbanken vil konkludere med at utviklingen har vært på linje med hva de forventet i juni-rapporten, skriver Handelsbanken Halfdan Grangård i sin morgenrapport.

Han peker på at fallet i årsveksten skyldes særlig store fall i prisveksten på flyreiser og matvarer. Grangård venter imidlertid at inflasjonen skal opp i månedene frem mot årsskiftet.

Mat og fly

Gjennom sommermånedene har utviklingen i flyprisene overrasket. Det normale er en høy månedsvekst i enten juni eller juli, og lav månedsvekst i den andre måneden. Sommeren over ett har altså flyprisene en tendens til å holde seg forholdsvis flate.

I år har det derimot vært en høy månedsvekst både i juni og juli og det var derfor også ventet et kraftig fall i august.

- Den forventede utviklingen i flyprisene slo til, og i tillegg var det forholdsvis svak utvikling i prisene på matvarer.

Prisveksten på matvarer har også vært unormalt høy i sommer og bidro med 0,3 prosentpoeng til nedgangen i kjerneinflasjonen i august.

Opp utover høsten?
Den månedlige prisveksten i høstmånedene i fjor var uvanlig svak som et resultat av kronestyrkingen vi hadde gjennom 2016. Det vil neppe bli gjentatt i år ettersom kronestyrkingen i år er av forholdsvis fersk karakter, tror Grangård.

Han tror likevel at årsveksten i KPI-JAE vil holde seg klart under inflasjonsmålet, og at oppgangen vil være en effekt av kortsiktig egendynamikk i prisene, og ikke reflektere det underliggende prispresset i norsk økonomi.

Flere økonominyheter

Aksje hopper 25 prosent på dagens nyheter

Investor: Slik blir du millionær fra hengekøya
Spår videre børsoppgang