Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prisene på flyreiser stupte, mens mat og drikke trakk opp

Oppgangen i konsumprisene var høyere enn alle hadde ventet. Det kan påvirke Norges Banks rentebane fremover.

PRISENE: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets ble overrasket over prisoppgangen i januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
PRISENE: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets ble overrasket over prisoppgangen i januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Selv om kjerneinflasjonen (KPI-JAE) falt med 0,1 prosent fra desember til januar, viser ferske tall fra SSB mandag at den steg den med 2,4 prosent på årsbasis i januar.

Det var klart mer enn ventet og Sparebank 1 Markets og Handelsbamken hadde for eksempel ventet en oppgang på 2,0 prosent på årsbasis, mens Norges Banks forventning lå på 2,1 prosent.

KPI viste ingen endring på månedsbasis, men på årsbasis var oppgangen på 2,3 prosent. I desember var oppgangen på årsbasis på 2,0 prosent. Også her lå forventningene på en oppgang på 2,0 prosent på årsbasis.

Mat og drikke opp - flyreiser ned Blant konsumgruppene som isolert sett trakk KPI opp, var det matvarer og alkoholfrie drikkevarer som bidro mest, med en samlet prisøkning på 1,0 prosent. Herunder var det særlig prisvekst på grønnsaker, brus og sjokoladeprodukter som bidro til økningen, melder SSB.

Prisene på kjøp av egne transportmidler steg 1,8 prosent. Økningen kan blant annet ses i sammenheng med avgiftsendringene på biler, som trådte i kraft 1. januar 2014.

Fra desember 2013 til januar 2014 steg både betalt og beregnet husleie 0,6 prosent. Prisene på drift og vedlikehold av egne transportmidler samt prisene på tjenester knyttet til kultur og fritid steg henholdsvis 1,1 og 1,9 prosent.

Prisene på klær og sko bidro mest til å dempe prisøkningene i KPI, med et samlet prisfall på 4,9 prosent fra desember 2013 til januar 2014. Prisreduksjonen kan ses i sammenheng med vanlig salgsaktivitet i januar.

Prisene på flyreiser falt 18,0 prosent, og det ble registrert prisfall for reiser både innenlands og til utlandet.

Kan gi høyere rentebane Sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets  mener at en kjerneinflasjon på hele 0,3 prosentpoeng over Norges Banks estimat er isolert sett et sterkt argument for høyere rentebane fra sentralbanken. Men han vegrer seg mot å konkludere.

- For det første skal vi huske på at det bare er en måned siden kjerneinflasjonen var 0,3 prosent lavere enn Norges Banks estimat, så dette svinger en del. For det andre er sammensetningen av importert og innenlandsk inflasjon viktig, skriver han i en oppdatering og kommentar til tallene.

- Hvis innenlandsk inflasjon avtar klart på grunn av lavere innenlandsk etterspørselspress, men kjerneinflasjonen likevel stiger drevet av importert inflasjon, tror vi ikke sentralbanken vil svare med å heve rentebanen, sier han.

- Men hvis kjerneinflasjonen stiger, drevet av både innenlandsk og importert inflasjon, tror vi sentralbanken kan jekke opp rentebanen. Disse januar-tallene havner i sistnevnte tilfellet, legger han til.

Bare midlertidig effekt Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror det var tilfeldige effekter som trakk inflasjonen opp i januar.

- Etter min mening er dette bare midlertidig. Det var mindre priskutt på klær, sko og møbler, og det kommer antagelig neste måned eller så kommer prisene mindre opp etter salget, sier Bruce til TDN Finans.

Han tror ikke dette tyder på høyere rente selv om markedet, ifølge analytikeren, tolker det sånn.

Hele Norges coronakart