MER ENN VENTET: Ikke siden høsten 2008 har den årlige prisveksten vært så sterk.
MER ENN VENTET: Ikke siden høsten 2008 har den årlige prisveksten vært så sterk.Vis mer

Prisene steg langt mer enn ventet

Sterk prisvekst på flybilletter og matvarer ga sterkere prisvekst enn ventet i juli. Det gjør økonom tryggere på at det ikke blir et rentekutt i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,6 prosent fra juni til juli 2016, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var det på forhånd ventet et fall på 0,1 prosent.

Tolvmånedersendringen i KPI var 4,4 prosent i juli, mot en ventet oppgang på 3,8 prosent.

Dette er den største tolvmånedersveksten siden oktober 2008. Oppgangen i tolvmånedersveksten i KPI var blant annet forårsaket av prisutviklingen på flyreiser, som steg drøye 11 prosent fra juni til juli 2016. I samme periode for et år siden falt de omtrent med 6 prosent.

Prisutviklingen på elektrisitet og matvarer trakk også veksttakten oppover. I motsatt retning trakk prisutviklingen på bensin, som falt 1 prosent fra juni til juli 2016, men steg 1,6 prosent i samme periode i 2015, fremgår det av dagens rapport fra SSB.

Rentekutt?

- Dette gjør oss enda tryggere på at det ikke kommer noe rentekutt i september, sier sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, til Reuters.

Han mener avviket er såpass stort at Norges Bank må ta hensyn til det og heve prognosen, og påpeker også at dette kommer på toppen av både gode ledighetstall og boligprisvekst.

- Norges Bank må nå ta inn over seg at prisveksten blir høyere enn ventet, den kan ikke si at alt er midlertidig, sier Olsen.

Seniorøkonom i DNB Markets, Kyrre Aamdal, mener dette isolert sett taler for mindre behov for å kutte renten.

- Det tilsier litt mindre sjanse for rentekutt i september, men det er for tidlig å konkludere, sier han til Reuters.

Sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, har derimot fortsatt tro på et september-kutt.

- Vi tror på september-kutt fordi Norges Bank har spikret rentekutt i rentebanen, men vi tror det er det siste. Ut fra makrodataene i det siste og hensynet til finansiell stabilitet så mener vi rentebunnen burde vært nådd allerede, sier hun til nyhetsbyrået.

Matvarer

Hovedårsaken til oppgangen i KPI i juli var likevel, som i forrige måned, en solid prisøkning på matvarer, som nå har hatt økte priser fire måneder på rad, melder SSB.

"Matvareprisene har tradisjonelt steget en del fra juni til juli, i år var oppgangen 3,1 prosent. Prisøkningen på kjøtt på 3,2 prosent bidro mest til oppgangen i KPI total sett, mens fisk og sjømat var gruppen som hadde størst prisøkning med 5,9 prosent" heter det i meldingen.

"Alle undergruppene hadde prisøkninger på over 2 prosent. Samlet steg prisene på importerte jordbruksvarer 3,3 prosent fra juni til juli, mens de norske jordbruksvarene økte 1,9 prosent i pris i samme periode. For alkoholfrie drikkevarer var prisoppgangen 2,1 prosent fra juni til juli", fortsetter SSB.

Prisene på transporttjenester økte 4,9 prosent fra juni til juli og var en annen viktig grunn til oppgangen i KPI.

"Prisene på flybilletter steg 11,1 prosent, og det var særlig utenlandsreisene som økte i pris. Prisene på turer med drosje ble målt i juli og økningen i disse bidro også til oppgangen i transporttjenesteindeksen", skriver SSB.

Les mer om KPI her.

KPI-JAE

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg 0,7 prosent i juli.

Ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var det på forhånd ventet en oppgang på 0,1 prosent.

Over året endte kjerneinflasjonen opp 3,7 prosent, mot en ventet vekst på 3,1 prosent.

PPI

Produsentprisindeksen (PPI) steg med 0,4 prosent fra juni til juli.

Metallprisene i PPI nådde i juli sitt høyeste nivå siden november 2015, og bidro til oppgangen. De har nå steget sammenhengende siden april - og fra juni til juli steg de 4 prosent, melder SSB.

"Det var de ikke-jernholdige metallene som steg mest, med en økning på 5,3 prosent. Nikkel, aluminium, sink og kobber, som inngår i norsk metallproduksjon og dermed i PPI, steg alle i pris", heter det i meldingen.

Fra juli 2015 til juli 2016 falt PPI 7,2 prosent.

Les mer om PPI her.

Flere nyheter:

Tror ikke på flere rentekutt - mener bunnen er nådd
Har du kjellerstue? Det kan fort bli dyrt
Kraftig fall i sysselsetting blant unge