Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prisene steg mer enn ventet

Sterk prisvekst på flybilletter, samt økte bensin- og dieselpriser, ga sterkere KPI enn ventet i mars.

 Prisene stiger:  Norske konsumpriser økte overraskende mye i mars. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
Prisene stiger: Norske konsumpriser økte overraskende mye i mars. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,5 prosent fra februar til mars 2016, melder Statsitaisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var det på forhånd ventet en vekst på 0,3 prosent.

Tolvmånedersendringen i KPI var 3,3 prosent i mars, mot en ventet oppgang på 3,3 prosent.

Dyrere flybilletter Hovedårsaken var en prisøkning på flyreiser på hele 17,2 prosent.

«Denne oppgangen er kraftigere enn den normalt har vært i perioden, og kommer på toppen av en omtrent like stor prisoppgang fra januar til februar. Dette medførte at indeksen på flyreiser i mars var på sitt høyeste målte nivå. Økningen fra februar til mars har sannsynligvis sammenheng med den tidlige påsken i år, og dermed høyere fyllingsgrad hos flyselskapene enn måneden før», skriver SSB.

I tillegg snudde drivstoffprisene i mars etter noen måneder med nedgang. Dieselprisene steg 8,3 prosent, noe som er den høyeste månedsendringen siden november 2007, mens bensinprisene økte 3,9 prosent fra februar til mars. Høyere priser på parkering bidro også til at transportindeksen samlet gikk opp 2,5 prosent fra februar til mars.

Prisene på mat- og alkoholfrie drikkevarer opplevde ifølge SSB en klar påskeeffekt i år, med kraftig prisnedgang på enkelte varer.

«Alle matvaregruppene viste prisnedgang i mars. Størst nedgang hadde sukkervarer med et prisfall på 9,5 prosent. Undergrupper med typiske «påskevarer» som sitrus, spisesjokolade, rotgrønnsaker, bacon, ketchup/sennep, egg og pølsebrød gikk klart mest ned. Samlet ble det målt en prisnedgang for matvarene på 3,3 prosent fra februar til mars, noe som er det største prisfallet for en enkelt måned siden momsjusteringen i juli 2001», heter det i meldingen.

«Den solide prisnedgangen var likevel ikke stor nok til å utlikne prisoppgangen i februar, og prisnivået lå i mars noe over nivået i desember og januar», skriver SSB.

Les mer om KPI her.

KPI-JAE Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg 0,3 prosent i mars.

Ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var det på forhånd ventet en oppgang på 0,3 prosent.

Over året endte kjerneinflasjonen opp 3,3 prosent, mot en ventet vekst på 3,3 prosent. 

Hele Norges coronakart