Prisene steg som ventet

Konsumprisindeksen overrasker ingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,3 prosent fra mars til april, hovedsakelig som følge av høyere matvarepriser, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tolvmånedersendringen i KPI var 3,2 prosent i april, som er 0,1 prosentpoeng lavere enn i mars. Både måneds- og årsutviklingen var som ventet, viser tall fra TDN Finans.

- Dette var i tråd med konsensus, mens både vi og Norges Bank hadde anslag på 3,4 prosent. Avviket er imidlertid ikke signifikant, skriver Marius Gonsholt Hov i en kommentar fra Handelsbanken Capital Markets.

Dyrere mat Hovedårsaken var en 3,0 prosents økning i prisene på matvarer.

«Denne nokså kraftige oppgangen kommer dog etter en omtrent like stor prisnedgang i mars, og prisnivået er lavere i april enn det var før påskesalget i mars», skriver SSB.

- Hovedbildet var denne gangen som ventet. Matprisene steg kraftig etter priskuttene sist måned, skriver Nordea Markets' Erik Bruce i en kommentar.

Alle undergruppene av matvarer hadde prisoppgang, størst økning var det for gruppene der det var stort innslag av priskutt forrige måned; sukkervarer, frukt og grønnsaker, samt kjøtt. Prisene på importerte jordbruksvarer steg 3,4 prosent, mens de norske jordbruksvarene hadde en prisoppgang på 2,1 prosent.

Klesprisene steg i tillegg for tredje måned på rad, fra mars til april var økningen 1,2 prosent. Dette bidro sammen med blant annet en økning i prisene på alkoholfrie drikker til oppgangen i KPI i april.

«Prisene på flyreiser gikk som ventet kraftig ned i april etter forrige måneds påskedrevne prisoppgang. Fallet i flybillettprisene var 22,2, prosent, noe som mer enn reverserer oppgangen i mars. Både innenriks- og utenriksbillettene viste kraftig prisnedgang», opplyser SSB.

KPI økte med 3,2 prosent fra april 2015 til april 2016. Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersendringen var høyere priser på matvarer. Prisene var i april i år 3,9 prosent høyere enn de var i samme måned i fjor. Alle undergruppene har steget i pris siste tolv måneder, men kjøtt, sukkervarer og gruppen matvarer ellers bidrar klart mer til oppgangen enn de andre undergruppene.

Les mer om KPI her.

KPI-JAE KPI-JAE viste en oppgang på 0,4 prosent fra mars til april, og hadde en tolvmånedsendring på 3,3 prosent i april. KPI var 143,8 (1998=100) i april 2016, mot 139,3 i april 2015, noe som tilsvarer en tolvmånedersendring på 3,2 prosent.

Ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var det på forhånd ventet en oppgang på 0,4 prosent.

Over året endte kjerneinflasjonen opp 3,3 prosent, mot en ventet vekst på 3,3 prosent.

PPI Produsentprisindeksen (PPI) steg 0,8 prosent fra mars til april. Dette var andre måned på rad med oppgang i PPI etter nedgang de tre foregående månedene.

Det var i hovedsak prisøkning på råolje og raffinerte petroleumsprodukter som bidro til oppgangen.

«Prisene på olje og gass, samlet sett, gikk opp 1,2 prosent fra mars til april og steg dermed for andre måned på rad. Gassprisen gikk noe ned, men bidraget fra oljeprisen førte likevel til at den samlede prisutviklingen på utvinning av råolje og naturgass var positiv», skriver SSB.

Fra april 2015 til april 2016 falt PPI 14,3 prosent.

Les mer om PPI her.