Prisene stiger mindre enn ventet:  Konsumprisindeksen var opp 0,3 prosent fra februar til mars.  Foto: Even Bast / Dagbladet
Prisene stiger mindre enn ventet: Konsumprisindeksen var opp 0,3 prosent fra februar til mars. Foto: Even Bast / DagbladetVis mer

Prisene stiger mindre enn ventet

Hverken veksten i konsumprisindeksen og kjerneinflasjonen (KPI-JAE) nådde helt opp til analytikernes forventninger i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Konsumprisindeksen i Norge steg 0,3 prosent fra februar til mars, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

På årsbasis steg konsumprisindeksen 2,0 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra februar.

Dette var noe mindre enn ventet. Ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var det på forhånd ventet en oppgang på 0,4 på månedsbasis og 2,1 prosent over året.

Prisene på klær og skotøy økte samlet med 4,7 prosent, klesprisen økte 5,1 prosent og prisene på skotøy steg 3,0 prosent. Mye av prisøkningen må sees i sammenheng med nye vår- og sommervarer i butikkene, samt avslutningen av vintersalget, skriver SSB.

På grunn av en økning i drivstoffprisene steg prisene på gruppen drivstoff og smøremidler med 2,7 prosent i samme periode. For andre gang siden juli i fjor viste drivstoffprisene en oppgang i forhold til måneden før. Bensin- og dieselprisene steg med henholdsvis 3,0 prosent og 2,7 prosent i perioden.

Matvareprisene bidro ifølge SSB til å dempe oppgangen i KPI med en prisnedgang på 1,6 prosent fra februar til mars. Nesten samtlige undergrupper viste prisnedgang, et unntak er gruppen frisk frukt som viste en oppgang på 3,0 prosent i perioden.

Oppgangen i KPI dempes også av prisene på elektrisitet inkludert nettleie, som viste et fall på 3,8 prosent fra februar til mars.

Kjerneinflasjonen og forventninger Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser, steg 0,4 prosent fra februar til mars. Over året var den opp 2,3 prosent.

Analytikerne hadde ifølge TDN Finans i snitt ventet en oppgang på 0,5 prosent over måneden og 2,4 prosent på årsbasis.

Mer om KPI

Produsentprisene Produsentprisindeksen (PPI) steg 1,3 prosent fra februar til mars.

Hovedårsaken til oppgangen i den totale indeksen var høyere priser i næringen «utvinning av råolje og naturgass».

Prisen på råolje, Brent Blend, målt i norske kroner, økte med rundt 1,0 prosent fra februar til mars 2015. Også prisen på naturgass gikk opp denne måneden. Omtrent hele oppgangen på naturgass kan tilskrives en svekkelse av den norske kronen mot dollaren, noe som medfører at norske produsenter oppnår høyere priser for gassen. Innenfor tjenester til bergverksdrift og utvinning gikk prisene opp med 1,2 prosent i samme perioden, skriver SSB.

Over året endte PPI ned 6,1 prosent.Mer om PPI