Shopping: Ferske tall fra SSB viser at prisene stiger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Shopping: Ferske tall fra SSB viser at prisene stiger. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Prisene stiger

April-veksten i konsumprisindeksen kom inn på linje med forventningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Konsumprisindeksen i Norge steg 0,4 prosent fra mars til april, melder Statistisk sentralbyrå (SSB). På årsbasis steg konsumprisindeksen 2,0 prosent.

Det var litt bedre enn ventet.

Ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var det på forhånd ventet en oppgang på 0,4 på månedsbasis og 1,9 prosent over året.

Kultur og fritid Utgifter knyttet til kultur og fritid var ifølge SSB den største bidragsyteren til oppgangen, med en prisstigning på 1,6 prosent. Prisene på pakketurer viste en sesongmessig prisoppgang på 7,3 prosent siden forrige måleperiode i januar.

Fra mars til april steg prisene på aviser, bøker og skrivemateriell 3,2 prosent. Prisene på møbler, husholdningsartikler og vedlikehold av innbo steg 1,3 prosent fra mars til april. Det var særlig prisene på boligtekstiler som bidro til oppgangen, med en økning på 5,8 prosent i perioden.

Flyprisene faller Prisene på matvarer hadde en økning på 0,6 prosent fra mars til april, mens drivstoff og smøremidler viste en prisøkning på 2,1 prosent i samme periode. Oppgangen ble ifølge SSB dempet av prisene på flyreiser, som viste en nedgang på 8,7 prosent fra mars til april.

Også prisene på elektrisitet inkludert nettleie var dempende, med en nedgang på 1,5 prosent i perioden.

Kjerneinflasjonen og forventninger Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser, steg 0,4 prosent fra mars til april. Over året var den opp 2,1 prosent.

Det var under forventningene.

Analytikerne hadde ifølge TDN Finans i snitt ventet en oppgang på 0,5 prosent over måneden og 2,3 prosent på årsbasis.

Produsentprisene Produsentprisindeksen (PPI) var uendret fra mars til april."Prisoppgang på olje dempet prisnedgangen innenfor utvinning og utvinningstjenester fra mars til april 2015.

Høyere priser på raffinerte petroleumsprodukter har gitt en prisvekst i norsk industri. Elektrisitetsprisene var høyere i april i år enn i april i fjor", skriver SSB.

Over året endte PPI ned 5,6 prosent.

Flere økonominyheter Oppussingsobjekt solgt for voldsom pris
Skambudene i kø i Stavanger - 450 på liste i Bærum
- Norges Bank er ute på ville veier