Priser norske kvinner

Jens Stoltenberg hyllet norske kvinners innsatsvilje i nyttårstalen, og advarte nordmenn mot å la seg sløve av oljeformuen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pikenes Jens fornekter seg ikke. I sin første nyttårstale som statsminister skrøt Jens Stoltenberg av norske kvinner, og deres innsats i hjemmet, på skolen og på jobben. Norske kvinner er nesten helt på topp blant vestlige land når det gjelder både barnefødsler, utdanning og deltagelse i arbeidslivet.

- I fjor ble det født nesten 60.000 barn i Norge. Få ting uttrykker mer tro på framtiden enn akkurat det. Jeg vil gratulere alle dere som ble foreldre i året som gikk, og særlig vil jeg gratulere mødrene, sa Stoltenberg.

Advarte mot sløvhet og materialisme

Stoltenberg advarte mot å la oss sløve av oljeformuen, og i sin sedvanlige lærerstil hentet han fram et klassisk historisk eksempel - Spanias økonomi som i middelalderen råtnet på rot etter å ha blitt overgjødslet med gull og rikdommer fra koloniene.

- Skal vi unngå å gjøre den feilen spanjolene gjorde, må vi fortsette å skape store verdier - også etter at oljealderen har nådd sin topp.

Men penger er ikke alt for sosialøkonomen Stoltenberg.

- Like viktig som spørsmålet om hva vi skal leve av, er spørsmålet om hva vi skal leve for. Vi blir ikke nødvendigvis lykkeligere ved at landet og de fleste av oss blir rikere, sa Stoltenberg.

Han pekte på at vi siden 1970 er blitt nesten tre ganger så rike i penger, «men er vi blitt tre ganger så lykkelige?» spurte han retorisk og siterte Ole Paus:

«Vi har alt, men det er også alt vi har».

Stoltenberg mener likevel det ikke er noen grunn til å skamme seg at vi bor i et av verdens rikeste land, så lenge vi er villige til å dele med hverandre, og med de som ikke er så fullt så heldige som oss.

- Gro Harlem Brundtland pleide å si det slik: Mer enn 99 kroner av hver hundrelapp som nasjonen tjener, bruker vi på oss selv. Er det ikke da rimelig at vi deler den siste krona med noen av de andre? Jeg mener svaret må være ja.

Gratulerte Haakon og Mette-Marit

Årets konstitusjonelle begivenhet i Norge, forlovelsen mellom Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby, ble også behørig kommentert av statsministeren. Han priser paret for sitt valg om å leve sammen.

- De lar kjærligheten vise veg.

PIKENES JENS: Norske kvinner står på. De føder barn, tar utdannelse og jobber som nesten ingen andre i den vestlige verden. Det mener statsministeren er meget bra, og oppfordrer til fortsatt kamp for likestilling.