Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Priser oss ut

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tallene fra det tekniske beregningsutvalget over lønnsutviklingen i fjor viste en historisk reallønnsøkning for norske arbeidstakere. En årslønnsvekst på 5,5 prosent i gjennomsnitt pluss skattelette og en rekordlav prisstigning på 1,3 prosent ga 5 prosent i økt reallønn. Tallene viser også at lønningene steg mest i offentlig sektor. Men også i industrien var lønnsveksten langt sterkere enn hos våre handelspartnere. Legger vi dette på toppen av en styrking av kronekursen, er konkurranseevnen dramatisk forverret det siste året.
  • Beregningsutvalget anslår at lønnsnivået for arbeidere i industrien nå er 34 prosent høyere enn gjennomsnittsnivået hos våre handelspartnere. Det gir mye av forklaringen på hvorfor norske selskaper taper anbudskonkurranser. Høy kompetanse og god produktivitetsutvikling kompenserer bare for en del av dette. Vi må innse at lønnsnivået i Norge i åra framover må nærme seg nivået i land vi samhandler med.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling