Prises for Tsjetsjenia-innsats

Hun har dokumentert overgrep mot sivile og talt de glemte ofres sak etter krigen i Tsjetsjenia. Nå får Lidija Jusupova Raftoprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Lidija Jusupova forsvarer menneskeverdet i en kaotisk krigssituasjon hvor arbeidsforholdene og sikkerheten for menneskerettighetsforkjempere og journalister stadig blir verre, sier styreleder i Raftostiftelsen Arne L. Lynngård.

– Rystende

Jusupova har ledet kontoret til den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial i sin hjemby Grosnij og fører overgrepssaker for tsjetsjenske domstoler. Memorial er en av svært få organisasjoner som fremdeles arbeider i Tsjetsjenia.

– Historiene Jusupova og hennes medarbeidere i Memorial har dokumentert er rystende. De forteller om russiske militære og lokale sikkerhetsstyrker som dreper, voldtar, ødelegger og terroriserer sivile, uten frykt for rettsforfølgelse, fastslår Raftostiftelsen.

Terror

Prisen deles ut idet krigen i Tsjetsjenia går inn i sitt sjuende år, med enorme ødeleggelser. I tildelingen blir det påpekt at den russiske politikken har styrket posisjonen til ekstreme islamistiske grupper som tyr til terror og selvmordsaksjoner.

– Det er ingen tvil om at fortvilelsen over terroren, hatet mot dem som står bak, og følelsen av å være sviktet av hele verden, oppleves sterkt blant mange tsjetsjenere i dag. Stater som før 11. september 2001 kritiserte Russlands overgrep og massive ødeleggelser i Tsjetsjenia, står nå sammen med president Vladimir Putin i en felles «krig mot terror», og de kritiske spørsmålene om Tsjetsjenia har stilnet, sier Lynngård.

Prisen deles ut på Den Nationale Scene i Bergen søndag 6. november.

(ANB)

Lidija Jusupova har fått flere internasjonale menneskerettighetspriser.