Priset Allah og Krekar

I går feiret mulla Krekar den muslimske helligdagen på Grønland i Oslo. Han tok imot gratulasjoner, skrev autografer og snakket om kampen for en islamsk kurdisk stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi priser Allah for deg, sier en forbipasserende og omfavner den omstridte mulla Krekar.

- Han er jo en kjendis, utbryter de to alarmselgerne Thorbjørn Myrvang og Jan Strøm når de bryter inn i intervjuet for å få autografen til mulla Krekar.

Han skriver sirlig ned sitt egentlige navn Najmuddin Faraj Ahmad og dekknavnet mulla Krekar i autografjegernes hefte. Siden han ble sluppet ut fra fengselet i Nederland mandag har Krekar vært på avisenes førstesider hver dag. Før han møter Dagbladet på konditoriet på Grønlands Torg har han gitt intervju på telefon til det magasinet Newsweek.

Selv håper han på rolige dager med kona og sine fire barn.

- Det var en stor glede å se barna igjen og kunne forklare dem at jeg satt i fengsel på grunn av en stor konspirasjon og at jeg ikke har gjort noe galt, sier Krekar. Også hans barn har stilt kritiske spørsmål om Ansar al-Islam, den væpnede gruppa Krekar har ledet i Nord-Irak.

- Min sønn spurte om jeg ikke trodde at Ansar al-Islam har gjort noe ulovlig. Jeg svarte at jeg var sikker på at de ikke har gjort det, sier Krekar.

Harde kamper

Ansar al-Islam kontrollerer et lite område av Nord-Irak, hvor gruppa har omkring 600 mann under våpen. Enklaven er omsluttet av området som et av de store kurdiske partiene PUK kontrollerer, og det har vært blodige sammenstøt mellom PUK og islamistiske geriljasoldater på grensa. Mulla Krekar benekter deltakelse i kampene, men sier han har vært i området mens de pågikk.

- Jeg var der i november 2001 da PUK angrep. Våre styrker drepte 270 PUK-soldater og såret 347 av dem. Jeg fulgte kampene på avstand, forteller Krekar. Han hadde på dette tidspunktet ikke noen formell lederposisjon i området. Først 10. desember 2001 ble Ansar al-Islam formelt stiftet med ham som leder.

- Hvordan finansierer dere krigen?

- Vi krever skatt på varer som transporteres over grensa til Iran.

- Hvor får dere våpen fra?

- Kurdistan er som en skog av våpen. En kalashnikov, et belte med 210 skudd, en uniform og mat for en soldat i seks måneder koster 100 dollar (ca 700 kroner)!

- Hvorfor filmer dere fiendens lik etter kampene?

- For å dokumentere slik at våre fiender ikke skal fortelle løgner om at gruppa dreper sivile, skjender lik og andre ting.

Islamsk stat

Fredag er muslimenes helligdag og mulla Krekar og broren Khalid Faraj Ahmad skal be. I en bakgård bak en av Grønlands mest brune ølbuler samler et hundretall muslimer seg i bønn i et trangt forsamlingslokale. De fleste som kommer er fra afrikanske land. Krekar omfavnes, og det ropes ut lovprisninger til ham.

- Ansar al-Islam er en del av den moderne muslimske bevegelsen, og vi kjemper som våre brødre i Egypt og Algerie for en stat styrt etter islams lover. Islam er en politisk religion, sier Krekar. - Styres området dere kontrollerer i Nord-Irak etter den islamske loven sharia?

- Vi er ingen stat, men vi søker råd og veiledning i islam for å styre til beste for befolkningen.

- Praktiserer dere huddud-straffene (fysisk avstraffelse, red.anm.)?

- Det har ikke vært nødvendig fordi det ikke har vært noen kriminalitet.Vi kutter ikke automatisk av en hånd hvis noen blir tatt for å stjele. Vi må spørre oss om hvorfor vedkommende stjal, og jeg har mandat til å sette folk fri.

- Har du også mandat til straffe?

- Det mandatet har jeg ikke brukt.

Kona jobber

Krekar kjemper fortsatt på tre fronter mot norske instanser. Han trues med utvisning, er siktet i en straffesak og han er fortsatt begjært utlevert til Jordan. Neste uke skal han i avhør hos PST.

- Jeg ser fram til å møte dem igjen og legge fram alt de ber om, sier Krekar.

- Hva lever du av?

- Akkurat nå jobber min kone og det er nok.

- Men du må jo etter hvert få skyhøye advokatregninger?

- I Nederland vil vi kreve at staten der dekker utgiftene fordi de holdt meg i fengsel uten grunnlag og svertet mitt navn og rykte.

VELKOMMEN: På Grønland i Oslo kan ikke mulla Krekar gå en meter uten å bli stoppet og gratulert også av helt ukjente folk. Gåturen til fredagsbønnen i moskeen i går ble nesten som en parademarsj.