Priset for Finance Credit-avsløring

Kapitaljournalisten Bjørn Olav Jahr vant lørdag Norges gjeveste journalistpris for sitt arbeid med å avsløre Finance Credit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under det årlige seminaret til Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) at Jahr fikk førstepremien. I juryens begrunnelse får Jahr spesiell honnør for sitt ensomme og langvarige arbeid med å undersøke forholdene rundt finansselskapet som senere gikk dundrende konkurs.

- Jahr skrev artikler om Finance Credit i et helt år før Økokrim fattet interesse for selskapet. Slik juryen ser det var det Jahr som selv veltet korthuset, leste jurymedlem og redaktør i KK, Kjersti Løken Stavrum, fra begrunnelsen.

To diplomer til Dagbladet

Hovedkriterier for å delta i konkurransen er at deltakerne har utvist prisverdig bruk av journalistiske metoder og hvorvidt de har arbeidet ut ifra en egenutviklet idé eller om historien er kommet på bakgrunn av tips til redaksjonen.

Foruten heder og berømmelse fra journalistkolleger får vinneren av hovedprisen en sjekk på 20.000 kroner og en statuett.

Fem andre prosjekter fikk diplom for godt utførte jobber i tråd med intensjonen til stiftelsen.

Dagbladet ble tildelt to diplom for arbeidet med å avdekke svakheter i de norske domstolenes juryordninger og for å ha avslørt at forholdene ved Kenyanske kaffefarmer ikke var så rosenrøde som det kaffefirmaet Herman Friele framstilte det.

Mehamn

Tre journalister fra NRK Finnmark fikk hederlig omtale for gjennom sin TV-film «De vanskelige vitnene» å ha sparket i gang ny undersøkelse av flyulykken i Mehamn. Også konkurrenten TV 2 fikk diplom for å ha avdekket korrupsjon og salg av falske identiteter og torturhistorier til asylsøkere.

Spesiell heder fikk Osman Kibar i Dagens Næringsliv da han mottok diplom for et enormt og grundig arbeid med å spore opp stjålet kunst som Hitler-Tyskland hadde solgt. Han fant blant annet ut at bilder fra Petter Olsens omstridte Munch-samling ble kjøpt direkte fra Hitlers mellommann.

(NTB)