Boligmarkedet:

Prisfall på Obos-boliger i Oslo i mars

Kan være et tegn på at boligmarkedet er i ferd med å stabilisere seg, sier konsernsjef Daniel K. Siraj i Obos.

PRISFALL: Prisene på brukte Obos-tilknyttede boliger i Oslo falt med 1,2 prosent i mars, sammenlignet med februar. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
PRISFALL: Prisene på brukte Obos-tilknyttede boliger i Oslo falt med 1,2 prosent i mars, sammenlignet med februar. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kvadratmeterprisen for brukte Obos-tilknyttede boliger sank med 1,2 prosent i mars, sammenlignet med februar, viser nylig publiserte tall fra Obos.

Samtidig økte prisene med 17,5 prosent sammenlignet med mars 2016.

Obos-konsernsjef Daniel K. Siraj tror vi nå ser effektene av en ny boliglånsforskrift og en strammere lånepraksis i bankene.

KONSERNSJEF: Daniel K. Siraj i Obos. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
KONSERNSJEF: Daniel K. Siraj i Obos. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- Samtidig er det flere boliger i markedet sammenlignet med samme tid i fjor. Det er for tidlig på året til å konkludere, men vi forventer en flatere vekst i 2017 enn vi hadde i 2016, sier Siraj i en pressemelding.

Siraj mener likevel ikke at prisveksten kommer til å avta.

- De grunnleggende forutsetningene for fortsatt prisvekst er imidlertid fortsatt til stede, og det er derfor viktig at kommunene har høyt trykk på å få ferdigregulert nok tomter.

- Bekymret

Kommunikasjonsdirektør i Obos, Åge Pettersen, sier overfor Dagbladet at de er bekymret for at myndighetene nå skal tro at jobben er gjort.

- Vi forventet at innstrammingene skulle gi en form for effekt, og det ser vi nå. Det vi er bekymret for nå, er at myndighetene skal tro at jobben er gjort og at de kan slappe av, slik de trodde sist. Det er viktig at de holder trykket oppe og får bygd nok boliger. Det er fortsatt slik at befolkningsveksten er høyere enn antall ferdigstilte boliger, sier Pettersen.

BEKYMRET: Kommunikasjonsdirektør i Obos, Åge Pettersen, er bekymret for at myndighetene skal tro at jobben nå er gjort, etter at boligprisene i hovedstaden falt i mars. Foto: Stine Moen / Obos
BEKYMRET: Kommunikasjonsdirektør i Obos, Åge Pettersen, er bekymret for at myndighetene skal tro at jobben nå er gjort, etter at boligprisene i hovedstaden falt i mars. Foto: Stine Moen / Obos Vis mer

Pettersen sier at det er vanskelig å spå om slik nedgang kommer til å skje hyppigere framover, men at man har sett små fall innimellom det siste året. Boligprisene i Oslo falt blant annet i månedsskiftet juli/august i fjor, men da var endringen minimal.

- Dette er ikke helt spesielt, men man må se på trenden over tid, sier Pettersen.

Og når det gjelder trenden over tid, står Obos fortsatt fast på sine spådommer for 2017.

- Vi spådde før jul at prisene i Oslo ville øke rundt 15-16 prosent i 2017, og 5-6 prosent i landet forøvrig. Vi står fortsatt ved den spådommen, så får vi se om det holder stikk når året er omme, sier Pettersen.

Han forteller at Obos ikke lar seg påvirke av disse tallene, og holder trykket oppe.

- Denne endringen påvirker ikke driften vår i det hele tatt. Vi bygger på som bare det, og jobber steinhardt med å få prosjektene våre gjennom reguleringskverna og for å få bygget nok boliger.

ØKER VERDIEN: Boligstylist Nicoline Green avslører branjetriksene som kan øke salgsverdien på din bolig med en årslønn. Video: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

Uendret på landsbasis

For hele landet var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger 56.226 kroner i mars. Dette er uendret siden februar, og 15,6 prosent høyere enn i mars 2016.

I mars ble det foretatt 837 eierskifter tilknyttet OBOS mot 614 i februar og 732 boliger i mars 2016. I 2016 ble det omsatt 8466 boliger totalt, mot 8920 i 2015.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer