Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prisfest for lofottorsken (foto)

Aldri før er lofottorsken blitt betalt så godt som nå. Prisen ligger skyhøyt over minsteprisene, og verdien av årets lofotfiske er nesten dobbelt så stor som på samme tidspunkt i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ennå er ikke torsken kommet for fullt til Lofoten. De fleste tar mindre fisk opp av havet enn vanlig. Likevel tjener mange fiskere gode penger. De små fangstene og den store etterspørselen har nemlig sendt prisene rett til værs.

Fra 12 til 20 kroner

Fjorårets snittpris på skrei (gytemoden torsk) ble ansett som god. Den var 12 kroner og 66 øre. I år har snittprisen rast opp til 20 kroner og 37 øre som er siste ukes notering. Årets minstepris er 16,85 kroner for stor skrei, og 14,25 kroner for liten skrei.

- Vi får også meldinger om at det betales atskillig mer enn snittprisen. Enkelte små partier er blitt solgt usortert til 24 kroner kiloet, forteller omsetningsleder Harald Dahl hos Norges Råfisklag i Svolvær.

Prisene har aldri vært så høye. Det har ført til rekordverdi på årets lofotfiske. I fjor var det på denne tiden registrert 8.066 tonn ilandført fisk til en verdi av 68 millioner kroner. I år er kvantumet 9.464 tonn, og verdien 129 millioner kroner.

Tørrfisk

Fiskerne synes naturligvis godt om de høye prisene. Fiskekjøperne er også fornøyde med at det er høy etterspørsel som har drevet prisene i været. Saltfisken selges unna så snart den er produsert. De tradisjonelle lagrene av saltfisk er nesten ikke å se på lofotbrukene nå.

Som ved de fleste fester er det imidlertid også i denne prisfesten en smule angst for bakrus. Særlig gjelder det dem som kjøper fisk for henging til tørrfisk.

- Tørrfisken er mer av en sjanseseilas. Dersom det nå kommer et stort innsig av fisk, kan prisene synke. Da spørs det, når tørrfisken er ferdig til høsten, om vi får priser som forsvarer det vi har kjøpt fisken inn for, sier daglig leder Jonny Jakobsen ved Sofus Solberg AS i Henningsvær.

(NTB-Erik Veigård)