Prisfesten trolig over

For første gang på fem år steg boligprisene også i den stille sommermåneden juni. Men eksperter tror at markedet nå vil roe seg. Festen er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  At boligprisene steg 1,6 prosent fra mai til juni i år var overraskende, og mer enn jeg hadde beregnet, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel. Sammenliknet med juni i fjor ligger boligprisene nå 10,1 prosent høyere.

Han tror at veksten i andre halvår vil være moderat.

-  Jeg har tatt feil før, men nå håper jeg at boligprisene stabiliserer seg. Ellers vil vi få et stort og ubehagelig prisfall i 2007/2008. Det håper jeg vi slipper, sier han.

Roer seg selv

-  Det har vært kjempetrøkk i boligmarkedet første halvår. Prisene har vært litt kunstig høye, men vi ser nå at markedet stabiliserer seg og roer seg ned, sier administrerende direktør i Prognosesenteret AS, Bjørn-Erik Øye.

Etter 12 år med fest i boligmarkedet tror Øye at det vil bli minimal prisvekst i inneværende halvår, og bare fire prosent i 2006.

Torsdag hevet sentralbanksjef Svein Gjedrem renta med 0,25 prosent. Han begrunnet renteoppgangen blant annet med at det var nødvendig for å roe et overopphetet boligmarked.

-  Renteoppgangen var helt unødvendig, boligmarkedet roer seg helt selv. Det at renta nå snur, kan medføre at vi får en dårligere utvikling i boligprisen enn det som er bra, sier Øye.

NY LEILIGHET: Erik Noppi blir her den stolte eier av en 51-kvadratmeters toroms på Kampen i Oslo. Selv om det er sommer, måtte han gi 1 420 000 for herligheten, 80 000 over takst. Og mekler Martin Vedel Nielsen smiler fornøyd. Foto: Truls Brekke
NY LEILIGHET: Erik Noppi blir her den stolte eier av en 51-kvadratmeters toroms på Kampen i Oslo. Selv om det er sommer, måtte han gi 1 420 000 for herligheten, 80 000 over takst. Og mekler Martin Vedel Nielsen smiler fornøyd. Foto: Truls Brekke Vis mer

Nullvekst

Han understreker at ingen går konkurs av den minimale renteoppgangen, men at den vil ha en psykologisk effekt på boligmarkedet.

-  Jeg sitter med en ubehagelig følelse. Boligprisene er nå kunstig høye, og det må føre til en reaksjon, sier administrerende direktør Hans Jacob Hansen i konsulentselskapet OPAK, byggebransjens kompetansesenter.

Han tror at korreksjonen allerede vil komme til høsten.-  Boligprisene kan ikke krype høyere nå. I neste halvår tror jeg vi får nullvekst eller fall i prisene, sier Hansen.

Han begrunner det med økt tilfang av nye boliger og økt rente.