- Prisgitt McKinsey

Statsminister Jonas Gahr Støres hodepine med statssekretær Kristoffer Thoners hemmelige kundelister bør føre til full oppvask, krever Rødt.

OPPSTYR: Statsminister Jonas Gahr Støre, her fra en omvisning under en omvisning på Nydalen vaksinesenter. Foto: Javad Parsa / NTB
OPPSTYR: Statsminister Jonas Gahr Støre, her fra en omvisning under en omvisning på Nydalen vaksinesenter. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er et prinsipielt problem som Statsministerens kontor (SMK) må løse. Det kan ikke være opp til private selskaper om SMK eller offentligheten får vite hva slags interesser en statssekretær har jobbet for. Da er Norges regjering prisgitt private aktører og kommersielle interesser, sier Seher Aydar, stortingsrepresentant for Rødt.

KRITISK: Seher Aydar (Rødt) mener Kristoffer Thoner-saken bør føre til krav om full åpenhet for å kunne være i regjering. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: Seher Aydar (Rødt) mener Kristoffer Thoner-saken bør føre til krav om full åpenhet for å kunne være i regjering. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Fra forsvar til angrep

Støre er den siste uka drevet fra skanse til skanse når det gjelder statssekretær Kristoffer Thoners hemmelige skattelister.

  • Forrige fredag ble Thoner utnevnt i statsråd og det ble raskt kjent at hans kunder fra tida som partner i McKinsey var hemmelige. Ikke engang Støre ville få vite om hvem kundene var.
  • Støre forsvarte de hemmelige kundelistene over helga, tross økende kritikk. Tirsdag sa Støre til VG at det «må være konfidensialitet noen steder».
  • Dagen etter sendte imidlertid SMK et brev til McKinsey med en bønn om at de kunne få åpnet kundelistene.
  • Samme dag uttalte statssekretær Kristine Kallset til Dagbladet at «det er behov for at flere her på kontoret kan vurdere Kristoffer Thoners habilitet fortløpende».

Støre har altså gått fra å ansette en statssekretær forrige fredag som han visste hadde hemmelige kundelister til denne uka å be den internasjonale konsulentgiganten om hjelp for å få dem åpnet.

Verken Støre eller SMK vil få vite noe som helst uten at McKinseys kunder frivillig åpner opp.

Dagbladet får bekreftet fredag at ingen nye oppdragsgivere har fritatt Thoner fra taushetsplikten i dag.

Lex Thoner

Seher Aydar mener regjeringen bør rydde opp så dette aldri blir en problemstilling igjen.

- Selv om hvert eneste selskap som Thoner har tatt oppdrag for, etter hvert sier ja til at offentliggjøring, løser ikke dette det prinsipielle problemet, sier Aydar og viser til at Rødt allerede i 2018 fremmet forslag om at det må gis offentlig innsyn i tidligere oppdragsgivere for regjeringsmedlemmer.

- Hensynet til private aktører som McKinsey kan ikke gå foran spørsmål om habilitet og nødvendig kontroll og åpenhet i regjeringstoppen. SMK må avklare om de har hjemmel i Forvaltningsloven eller annet lov- og regelverk til å be om informasjon. Hvis ikke, må de sørge for å få dem på plass, sier Aydar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer