SKREKK-SCENARIO FOR HELLAS: - Økonomien vil stoppe mer og mer opp og skatteinngangen minsker enda mer. Hellas vil da få problemer med å betale lønninger, pensjoner og med offentlige oppgaver som sykehusdrift, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets om situasjonen i Hellas dersom nødlån ikke blir forlenget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SKREKK-SCENARIO FOR HELLAS: - Økonomien vil stoppe mer og mer opp og skatteinngangen minsker enda mer. Hellas vil da få problemer med å betale lønninger, pensjoner og med offentlige oppgaver som sykehusdrift, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets om situasjonen i Hellas dersom nødlån ikke blir forlenget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Prisgitt usikre nødlån: Nordea-økonom frykter panikk i Hellas

Tror poenget med en folkeavstemning kan bli borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Hellas' regjering mener kravene fra långiverne i EU og IMF om reformer og kutt i bytte mot flere lånemidler er så harde at folket bør avgjøre dem. Hellas vil forsøke å holde en folkeavstemning, men har fått nei til en midlertidig forlengelse av låneprogrammet.

- Får de nei til en utsettelse, er det ingen ting å holde folkeavstemning over. Da vil grunnlaget for forhandlingene være borte, og Hellas, IMF og de andre eurolandene må starte forhandlingene helt fra bunnen, sier Juel til NTB.

Spørsmålet blir om Den europeiske sentralbanken kan opprettholde sine nødlån hvis forhandlingene om en mer langvarig avtale strander.

- Hvis ikke, blir det panikk. Økonomien vil stoppe mer og mer opp og skatteinngangen minsker enda mer. Hellas vil da få problemer med å betale lønninger, pensjoner og med offentlige oppgaver som sykehusdrift, forteller Juel.

Han tror ikke konsekvensen vil bli uoverkommelige for resten av eurosonen eller for Norge.

- Effekten vil være nokså begrenset. De andre eurolandene er veldig samstemte, så det er liten fare for splittelse eller kollaps. Hellas er et lite land og en forholdsvis lukket økonomi, sier Juel. (©NTB)