Prisgrossisten Röyksopp årets Spellemann

Torbjørn Brundtland og Svein Berge i Röyksopp stakk av med den gjeveste Spellemannprisen under årets utdeling i Oseberg kulturhus i Tønsberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da duoen gikk på scenen for å takke for utmerkelsen «Årets Spellemann», gjorde de det med en viss rutine i å motta priser. I fjor mottok de prisen for beste video under MTV Music Awards i Barcelona, og da Spellemannprisen tjuvstartet i Tønsberg fredag, gikk Röyksopp til topps i samme kategori.

Overfor NTB bekrefter de at det å være prisgrossist har gjort dem rimelig blaserte.

- Vi er født blaserte, vi! Men, seriøst, dette er helt fantastisk! Kanskje vi vant fordi vi utlandet og satt Norge på kartet. Og det er jo en udelt ære, sier Röyksopp-gutta til NTB.

Mens Torbjørn Brundtland spøkefullt slo fast at han skulle få inngravert en liten plakett med «Årets Spellemann» på, gjorde Svein Berge det klart at gruppas neste ambisjon er å bli riddere av St. Olavs orden.

Brundtland og Berge hadde også mulighet til å vinne publikumsavstemningen om Årets låt, men den prisen fikk Bjørn Eidsvåg og Lisa Nilsson for «Mysteriet Deg».

Ingen pris til Maria Mena

Maria Mena har vært i medienes søkelys i forkant av årets utgave av Spellemannprisen. Som eneste artist var hun nominert i tre kategorier, men popkometen sto tomhendt tilbake da alle prisene var delt ut.

Det gikk med andre ord slik Maria Mena selv hadde trodd på forhånd.

- Jeg tror virkelig ikke jeg kommer til å vinne. De andre som er nominert i samme klasser fortjener det mer enn meg, sa Maria Mena til NTB i forkant av Spellemannprisen.

For Thomas Dybdahl var det tydeligvis ingen overraskelse at han vant i kategorien «Årets popsolist».

- Det er rettferdighet! ropte Dybdahl etter at han fikk prisen.

Stavanger-gutten angrer neppe på at han forlot bandet Quadraphonics og bestemte seg for å gjøre alt selv. På solodebuten «That Great October Sound» står han for all vokal, all instrumentering, komposisjon og produksjon.

Nå er han i gang med andrealbumet.

- Nå har jeg tatt storeslem. Dette er laget hjemme i stua med mikrofon! Det er troen på den gode ideen som er utslagsgivende for at jeg er her i dag, sa en stolt Dybdahl umiddelbart etter utdelingen.

Pris til Gåte

Gåtes miks av folkemusikk, metal og techno sikret gruppa prisen for årets nykommer.

- Alt har rullet mye fortere enn forventet. For to år siden snakket vi om at vi skulle sette oss Spellemannprisen som mål, men det var en fleip. Det var det høyeste målet vi kunne tenke oss, og nå er det blitt alvor, samstemte de unge bandmedlemmene.

Like fornøyde var ikke hip-hop-vinnerne Paperboys:

- Spellemannpris, hva er det? Som hip-hoper får man mer «cred» av å gå i fengsel enn å få en Spellemann, sa duoen etter utdelingen.

I jurykategoriene var det i år ingen artister som fikk mer enn én pris. Madrugada vant rockekategorien med albumet «Grit», Satyricon ble årets metalband med «Volcano» og Paperboys vant hip-hop-klassen. Årets popgruppe ble de tre bergensjentene i «Ephemera», mens Salvatore stakk av med prisen i elektronika-kategorien.

Veteranseier

Veteranene Odd Børretzen og Lars Martin Myhre fikk Spellemannprisen for årets viseplate med albumet «Kelner!», gruppen Come Shine kunne ta med seg jazzprisen hjem, og Bjørn Berge fikk vite at han har laget fjorårets beste bluesplate.

I åpen klasse kunne Sidsel Endresen og Bugge Wesseltoft motta sin andre Spellemannpris for «Out here, in there». Pianisten Leif Ove Andsnes fikk Spellemannprisen i kategorien «Klassisk musikk», mens Frode Haltli gikk til topps i klassen for samtidsmusikk.

Øyonn Groven Myhren og Odd Nordstoga vant i kategorien «Folkemusikk/Gammaldans», mens Dænsbandet ble beste danseorkester.

Den beste barneplata var det NRK og gjengen i «UHU» som sto bak.

(NTB)