Prishopp på bensin

Bensinen blir dyrere. I går økte prisen med 7 øre literen. Det betyr at prisøkningen siden årsskiftet er på over en krone literen. NAF mener bensinprisen kan påvirke utfallet av valget til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veiledende utsalgspris pr. liter 95 oktan blyfri bensin er nå kr 10,59.

Avgiftsreduksjonen ved årsskiftet er spist opp av prisøkninger og mer vil det bli.

Oljeanalytikere og bilorganisasjoner i Europa mener vi i sommer får tidenes høyeste bensinpriser. Av flere årsaker:

  • Etterspørselen etter bensin og oljeprodukter er rekordstor. Det gjelder ikke minst i USA, der bensinprisen er økt med 60 øre literen.
  • Et større oljeraffineri i England er stengt etter en ulykke. Det betyr mindre produksjon og større etterspørsel.
  • Bensinprisene stiger alltid om sommeren. Da kjører mange på bilferie og bensinbransjen benytter sjansen til å øke prisene

Staten blir søkkrik

Den norske stat blir søkkrik når bensinprisene øker. NRK har beregnet at Statoils anlegg på Mongstad i år alene får en bruttoinntekt på mellom fire og fem milliarder kroner på grunn av de høye prisene. Aldri har inntektene vært større.

- Staten fyller pengebingen når bilistene må vrenge lommeboka for å fylle tanken, sier informasjonssjef Egil Otter i Norges Automobil-Forbund (NAF) til Dagbladet.

- Kan lite gjøre

- Vi er fortvilet over prisutviklingen, men det er lite vi kan gjøre. Oljebransjen har tusen forklaringer på årsaken, men stort sett er det en troika som kjøper og selger av hverandre. Og den norske staten er ikke det spor bedre enn de verste aktørene. Avgiften på bensin settes ned 1. juli med 32 øre literen. Men det blir en kortvarig glede. Momsen øker og det betyr at mye av det staten gir - tar de igjen ved å heve momsen, sier Otter.

- Bensinprisen bør bli et sentralt politisk tema i høstens valgkamp. Det skal vi - og landets bilister sørge for. Bensinprisen kan bli helt avgjørende for høstens stortingsvalg. Vi vet at bilistene er meget irritert på bensinprisen på nesten 11 kroner literen. Det vil politikerne merke i valgkampen, sier Otter.

MOT PRISREKORD: Oljeanalytikere mener at du i sommer må betale tidenes høyeste bensinpriser.