Prishopp på forsikring

Forsikringsbransjen forbereder seg på enorme naturkatastrofer i Norge på grunn av klimaendringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De søker derfor nå om å øke den øvre grensen for utbetalinger til 6,5 milliarder per naturkatastrofe. Til sammenlikning kostet orkanen på Sunnmøre i 1992 1,4 milliarder kroner.

Prisen for flere flommer, mer vind og annet styggvær som følge av globale klimaendringer, er det forbrukerne som til sjuende og sist må betale. Forsikringsbransjen regner med økte premier.

Svært bekymret

- Vi er svært bekymret over klimaendringene, som fører til sterkere vær generelt sett. Det er klart at endringene i været vil få konsekvenser for premien til våre kunder. I dag gjør vi ikke butikk på naturskadeforsikring, sier pressetalskvinne i IF skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland. Forsikring mot naturskade koster selskapene stadig mer.

Neste år stiger premien for reassuranse med 30 prosent. Reassuranse er den forsikringen selskapene kjøper for å forsikre sine forsikringer til kundene. Årsaken til økningen er det dårlige været. Hyppigheten og styrken i uværet har økt kraftig de siste årene.

Norske forsikringsselskap vil nå søke staten om å få øke maksgrensen for hva som kan utbetales ved hver naturkatastrofe til 6,5 milliarder kroner. Ved årsskiftet i fjor økte grensen fra 2,8 til 4 milliarder kroner.

Økningen av denne lovbestemte grensen sier noe om hva forsikringsselskapene er forberedt på at kan komme.

- Denne grensen settes ut fra hva vi venter å måtte betale ut dersom det verst tenkelige scenariet skulle slå til, sier Stein Haakonsen, informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon. Til sammenlikning betalte forsikringsbransjen ut 1,4 milliarder etter orkanen som rammet Sunnmøre i 1992. Flommen som rammet Østlandet våren 1995, kostet selskapene 900 millioner kroner.

Kundene betaler

For neste år får ikke stormvarselet noen betydning for premiene. Premiene er allerede fastsatt. Men samtlige forsikringsfolk som Dagbladet har snakket med, regner med at klimaendringene vil føre til økte premier for norske forbrukere.

<B>KAMP:</B> Daglig leder John Einar Sørensen på restaurant Dr. Nielsen i Mandal måtte bruke gårsdagen til å redde lokalene fra det stigende vannet.